Cadmus fordítás Cadmus

Az ukrán válságról tárgyalt telefonon az orosz és a török elnök

2023. 02. 25.

Az orosz és a török elnök, Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan megvitatta az Ukrajna körül kialakult helyzetet és az isztambuli megállapodások végrehajtását – közölte pénteken telefonbeszélgetésük után a Kreml sajtószolgálata.

„A vezetők véleményt cseréltek az Ukrajna körüli helyzetről, az orosz elnök által a közelmúltbeli nemzet helyzetéről szóló beszédében kifejtett elvi értékelésekkel összefüggésben. Különös figyelmet fordítottak az ukrán gabonaexportról, valamint az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák kiviteléről szóló isztambuli megállapodások végrehajtására.

Az elnökök hangsúlyozták a „csomag” második részének jóhiszemű végrehajtásának szükségességét, amely az Oroszországból a legszegényebb országokba irányuló megfelelő szállítások akadályainak elhárítására vonatkozik” – áll a közleményben.

Az elnökök az energiaellátással és az Akkuyu atomerőmű építésével is foglalkoztak.

„A VEZETŐK MEGVITATTÁK AZ OROSZ ENERGIAHORDOZÓK TOVÁBBI SZÁLLÍTÁSAIVAL ÉS AZ AKKUYU ATOMERŐMŰ ÉPÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS GYAKORLATI SZEMPONTOKAT” – KÖZÖLTE A KREML SAJTÓSZOLGÁLATA.

Erdogan: Törökország a béke megteremtését szorgalmazza Ukrajnában

Törökország a béke megteremtését szorgalmazza Ukrajnában a további áldozatok és károk elkerülése érdekében – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során.
„Erdogan elnök köszönetet mondott Putyin orosz elnöknek a földrengés utáni szolidaritásért.

Erdogan elnök azt mondta, hogy igazságos békét kell teremteni az orosz-ukrán háborúban további áldozatok és károk nélkül.

Erdogan elnök őszinte kívánságát fejezte ki, hogy az isztambuli megállapodás helyreálljon, és kijelentette, hogy készek bármilyen módon hozzájárulni ehhez az ügyhöz” – közölte a török elnöki hivatal.

Korábban Erdogan beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és megígérte, hogy erőfeszítéseket tesz az ukrajnai konfliktus rendezése és az ukrán területi integritás helyreállítása érdekében.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑