Az üldözött keresztények megsegítéséért Hágában tárgyalt Török Tamás

Silvia Fernández de Gurmendivel, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elnökével és Dr. Kovács Péterrel, az ICC magyar bírájával, valamint holland parlamenti képviselőkkel tárgyalt Hágában Török Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára.

Török Tamás az MTI-t csütörtökön telefonon arról tájékoztatta, hogy a tárgyalásokon bemutatta a tavaly október közepén alakult hivatal tevékenységét, áttekintették az együttműködés lehetőségeit, valamint átadta a 2016 decemberében az öt parlamenti frakció által egyöntetűen elfogadott, a közel-keleti és afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról szóló országgyűlési határozatot.

A holland képviselők az egyeztetésen hiánypótlónak és példaértékűnek nevezték a magyar kormányzati kezdeményezést, továbbá reményüket fejezték ki, hogy szoros együttműködés alakulhat ki ezen a területen is a magyar és a holland döntéshozók között.

Török Tamás a megbeszélések során elmondta, hogy a helyettes államtitkárság egy világtalálkozót szervez október elejére, ahol a közel-keleti egyházi vezetők maguk mondhatják el, hogy mi történik közösségeikkel. A konferencián hasonlóképpen számítanak a téma iránt elkötelezett politikusok és jelentősebb nemzetközi szervezetek részvételére.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a múlt héten látogatott Budapestre Louis Raphael I Sako káld pátriárka, akivel Orbán Viktor kormányfő megállapodást írt alá Telsqof iraki város megrongált lakóházainak helyreállításáról, amely 580 millió forint értékben közel 200, jelenleg belső menekültként élő iraki keresztény család visszatéréséhez nyújt segítséget. Balog Zoltán miniszter pedig Bashar Matti Warda érsekkel az erbíli Szent József-kórház féléves gyógyszertámogatásáról állapodott meg.

A tárgyalópartnerekkel egyetértés volt abban, hogy erősíteni kell a nemzetközi együttműködést annak érdekében, hogy az üldözött keresztények megfelelő garanciákat kapjanak szülőföldjükre való visszatéréshez – közölte az államtitkár.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑