Cadmus fordítás Cadmus

Az ultraortodox zsidók nem tartják be a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket

Az izraeli hadsereg ezer elitkatonát vezényelt péntekre a Tel-Aviv melletti Bné Brak városba, ahol az ultraortodox lakosság nem tartotta be az egészségügyi minisztérium rendeleteit, és veszélyesen elterjedt a fertőzés.

A kétszázezres lakosság csaknem negyven százaléka fertőzött a szakemberek becslése szerint, és attól tartanak, hogy a betegség átterjed az ország központi részére, ahol a többhetes karanténnak köszönhetően eddig viszonylag megnyugtató volt a helyzet. A hadsereg lezárta a várost, csak rendkívüli esetekben lehet elmenni onnan, és a katonák gondoskodnak az ott élők alapvető ellátásáról.

Az izraeli kormány további ultraortodox lakott területek lezárását tervezi, Beit Semes, Elád és a jeruzsálemi ultraortodox negyedek elkülönítése várható.
A zsidó vallás szerint a híveknek naponta háromszor legalább tíz férfi jelenlétében együtt kell imádkozniuk, és noha a hatóságok a rabbik révén már több mint egy hete megtiltották a csoportos imákat, az ultraortodoxok közül sokan továbbra is titokban összegyűlnek lakásokon.

Izraelben péntekre 6857-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami csütörtökhöz képest 765 új beteget jelent. A fertőzöttek közül 180-an súlyos állapotban vannak, közülük 87-en lélegeztetőgépre kapcsolva. A halálos áldozatok száma 37 volt pénteken. Eddig 338-an gyógyultak meg a fertőző betegségből.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑