Cadmus fordítás Cadmus

Az UNESCO felszólította Törökországot, hogy tárgyaljon, mielőtt mecsetté alakítaná a Hagia Sophiát

2020. 07. 10.

 Az UNESCO felszólította Törökországot, hogy tárgyaljon az isztambuli Hagia Sophia múzeum mecsetté alakításáról, még mielőtt olyan döntést hozna, amely “alááshatná” a világörökség részét képező, egyetemes értékű épület jövőjét – adta hírül pénteken az AFP francia hírügynökség.

A felszólítás előzménye, hogy a török legfelsőbb közigazgatási bíróság, az Államtanács július 2-án megkezdte a múzeum mecsetté alakítási kérelmének elbírálását, aminek eredményét 15 napon belül, azaz legkésőbb jövő hét szerdán készül kihirdetni. Az átalakítást Recep Tayyip Erdogan török elnök nyomatékosan támogatja.

Az UNESCO – az ENSZ párizsi központú oktatási, tudományos és kulturális szervezete – az AFP-nek küldött levélben leszögezte, hogy a Hagia Sophia rajta van a világörökségi listán, ami számos kötelezettséggel jár.

“Az adott ország, melynek területén az ingatlan van, köteles biztosítani, hogy semmilyen változtatás nem érinti az objektum kivételes egyetemes értékét.

Bármilyen módosításról előbb tájékoztatnia kell az adott államnak az UNESCO-t, majd pedig – szükség esetén – a Világörökség Bizottság megvizsgálja a változtatási terveket” – írta az UNESCO, egyúttal tudatva, hogy több, Ankarának küldött levélben kifejezte aggodalmát a “mecsetelés” miatt, csütörtökön este pedig Törökország UNESCO-nagykövetének üzente ugyanezt.

A Hagia Sophia – törökül Ayasofya – 1935 óta múzeum, Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt. Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át a katedrálist, a 20. században azonban Musztafa Kemal Atatürk, a modern, világi alapokon nyugvó Törökország atyja múzeummá alakíttatta át.

A műemlék 1985 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján

A jelenleg kormányzó konzervatív iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2002-es hatalomra jutása óta vallásos csoportok időről időre felvetik a Hagia Sophia mecsetté alakítását, amelyet olykor az ország vezető politikusai is támogatnak nyilatkozataikkal. Ankara az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy az épület sorsáról dönteni a törökök szuverén joga, és az Államtanács döntése alapján fog eljárni.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑