2018. 01. 21.

Az USA alternatív kormányt akar létrehozni SzíriábanAz Egyesült Államok alternatív kormányt akar létrehozni Szíria területén, minden olyan korábbi ígérete ellenére, miszerint tiszteletben tartja az ország területi egységét – mondta Szergej Lavrvov orosz külügyminiszter.

Az ENSZ new york-i központjában tartott sajtótájékoztató során az orosz külügyminiszter egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta; a törökök és kurdok közt Észak-Szíriában kirobbant háború az Egyesült Államok stratégiájának részét képezi. Az USA több illegális katonai létesítményt működtet a térségben, és megkezdte egy úgynevezett “határvédelmi erő” kiképzését.

“Az Egyesült Államok alternatív kormányt és hivatali struktúrákat kezdett felépíteni Szíria területének nagy részén. Természetesen ez teljes mértékben ellentétes saját, korábban vállalt kötelezettségeikkel – amit az ENSZ Biztonsági Tanácsában is hangoztattak -, miszerint tiszteletben tartják Szíria területi egységét” – mondta.

Az orosz külügyminiszter kijelentése szerint a Szíria kapcsán kialakult ellentmondásos helyzet kiváló példája a modern amerikai diplomáciának; amit a nemzetközi színtéren kommunikálnak, az élesen szembenáll azzal, hogy a gyakorlatban állandó katonai jelenlétet próbálnak kiépíteni Szíria területén.

“Rex Tillerson számos alkalommal kijelentette; szíriai jelenlétüknek elsődleges célja, hogy vereséget mérjenek az Iszlám Államra. Mára ennél hosszabb távú terveik vannak” – mondta, hozzátéve, hogy Oroszország megoldást fog találni erre a problémára, és nem fogja megengedni Szíria területi egységének megbontását.

Az Egyesült Államok jelenleg mintegy 2000 katonát állomásoztat Szíriában, a szíriai kormány engedélye nélkül. Damaszkusz számos alkalommal felszólította az amerikai kormányt fegyveres erőinek kivonására, de ez mind a mai napig nem történt meg.

Orientalista.hu – Hidfo.ru

, , ,
<


Back to Top ↑