Cadmus fordítás Cadmus

Az USA ideiglenes kikötőt akar berendezni a Gázai övezet partján a humanitárius segélyezésre

2024. 03. 07.

Az Egyesült Államok hadserege nemzetközi partnereivel közösen ideiglenes kikötőt akar berendezni a Gázai övezet partjánál a humanitárius segélyezésre – közölte csütörtökön egy magas rangú amerikai tisztségviselő Washingtonban.

Az elképzelés szerint így tengeri úton is segélyeznék a háború sújtotta palesztin térség mintegy 2,3 millió rászoruló lakóját.
A kikötő nagy része egy ideiglenes rakpart lenne, amelynél – élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket és szükségszállásokat is szállító – nagyobb hajók is kiköthetnének.

Egy másik amerikai illetékes szerint egy ilyen ideiglenes létesítmény “napi több száz teherautónyi segélyszállítmány kapacitásbővítést jelentene”.

A tengeri szállítmányokat Cipruson keresztül bonyolítaná az Egyesült Államok szövetségeseivel közösen. A megvalósítás néhány hetet venne igénybe. Amerikai katonák közreműködésére helyben nem lenne szükség.

További részletet az elképzelésről nem tettek közzé. Az illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a gázai övezeti lakosságnak szánt jelenlegi segélyszállítmányok “korántsem elegendők és korántsem elég gyorsan haladnak”.

A Háárec című izraeli lap szerdán cikkezett arról, hogy Izrael első alkalommal engedélyezte a tengeren keresztül történő humanitárius segélyezést. A közlés szerint Izrael közelebbről nem meghatározott nemzetközi szervezetekkel kötött erre vonatkozó megállapodást.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑