Cadmus fordítás Cadmus

Az USA-t és Izraelt bírálta az iráni elnök

2019. 01. 02.

Haszan ouhani iráni köztársasági elnök szerint az Amerikai Egyesült Államok gazdasági szankciós háborúval és teljes blokáddal próbál nyomást gyakorolni Teheránra.

Az iráni köztársasági elnöki hivatal oldalán megjelent közlemény szerint a palesztin Iszlám Dzsihád Mozgalom főtitkárát, Zijad al-Nahalát fogadó Rouhani elnök, beszédében a palesztin kérdést és az amerikai szankciókat értékelte.

Rouhani elnök kiállt amellett, hogy felül lehet kerekedni az USA és Izrael mesterkedéseivel szemben, amit Irán elmúlt 40 évben tanúsított ellenállása és küzdelme is megmutat.

„Az USA gazdasági szankciós háborúval és teljes blokáddal próbálja Iránt nyomás alatt tartani. Semmi kétségem sincs afelől, hogy győzedelmeskedni fogunk ebben a gazdasági háborúban. Népünk egységesen áll ellen és küzd ebben a háborúban.” – fogalmazott.

Az iráni elnök kijelentette, hogy az összes muszlimnak kötelessége segíteni a palesztin nép jogainak érvényesítését, a menekültek hazatérését, és azt, hogy Jeruzsálem legyen a független palesztin állam örök fővárosa.

„A palesztin nép küzdelmét addig kell folytatni, amíg meg nem törik a cionista rezsimet. A cionista rezsim a Fehér Házban lévő új vezetők támogatásával azt a tervet hajtja végre, hogy az egész régiót az uralma alá hajtsa. Palesztina csupán egy része ennek az általános programnak.” – közölte Rouhani.

Az iráni államfő szerint Izrael nem fog megelégedni azzal, hogy ha a palesztin népet sikerül legyőzniük.

„Izrael a madridi és oslói megállapodások ellenére sem tartotta tiszteletben a palesztin nép jogait, ezért a cionista rezsimmel szembeni ellenálláson és küzdelmen kívül nincs más út az elbitorlott jogok kivívásához.” – jelentette ki Rouhani elnök.

Zijad al-Nahala az iráni tárgyalásai keretében találkozott Ali Khamenei legfőbb iráni vezetővel, Muhammed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel, Ali Semhanival, az Nemzetbiztonsági Bizottság titkárával, és az ország más illetékeseivel is.

TRT

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑