Az üzbég elnök a karanténszabályok szigorításáról döntött

Savkat Mirzijojev üzbég elnök kedden a karanténszabályok szigorításáról döntött Üzbegisztán azon részeiben, ahol a koronavírussal fertőzöttek száma megugrott – tájékoztatott az államfői hivatal sajtóosztálya.

Mirzijojev szerint a 32 milliós közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban az utóbbi időben egyre kevésbé tartják be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, különösen a piacokon, a bevásárlóközpontokban és a bankokban, emellett elszaporodtak az olyan esetek is, amikor az emberek szájmaszk nélkül mennek ki az utcákra, vagy különböző összejöveteleket tartanak az otthonaikban.

“Egy ilyen helyzet semmissé teheti a betegség kimutatásával, illetve gyógyításával kapcsolatos erőfeszítéseinket és az ezermilliárdos költségvetési kiadások eredményességét” – hangsúlyozta az üzbég elnök, aki egyben utasítást adott a válságstábnak és a megyei vezetőknek a járványügyi helyzet felülvizsgálására, és javaslatok előterjesztésére a legsúlyosabban érintett térségekben az előírások szigorítására.

Az elnök megjegyezte, hogy külföldről eddig 47 ezer üzbég állampolgár tért haza, akik közül sokaknál kimutatták a koronavírust. Mint mondta, a következő tíz napban mintegy 10 500 honfitársukat szállítják haza légi- és szárazföldi úton, s további százezer üzbég állampolgár vár arra, hogy hazatérhessen.

“Tekintetbe véve azoknak az országoknak a komoly helyzetét, ahonnan, illetve amelyeket érintve visszatérnek, nem lehet okunk megnyugvásra” – hangoztatta.

Az elnök utasítást adott az egészségügyi miniszternek a koronavírus-tesztek fokozására a kórházakban, piacokon, bankokban és egyéb helyeken, ahol sokan fordulnak meg.

Az országban április 6-án vezettek be karantént egyelőre június 1-jei hatállyal. Május 15-én az illetékes válságstáb a szigorítások részleges feloldásáról döntött.

Üzbegisztánban eddig 3261 az igazolt fertőzöttek és 13 a járvány halálos áldozatainak száma, 2607-en pedig meggyógyultak.

A Kínával határos, mintegy hatmillió lakosú Kirgizisztánban 1468 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 16-an hunytak el a kórban.

A kilencmillió lakosú, ugyancsak közép-ázsiai Tádzsikisztánban eddig 3100 az azonosított fertőzöttek és 46 az elhunytak száma.

A 18 millió lakosú, szomszédos Kazahsztánban 8969 fertőzöttet regisztráltak, illetve a megbetegedésből eredő 35 halálesetet regisztráltak.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑