Cadmus fordítás Cadmus

Azerbajdzsán visszautasította Macron örmény-azeri konfliktusra vonatkozó kijelentéseit

2022. 10. 14.

Azerbajdzsán pénteken visszautasította Emmanuel Macron francia elnök kijelentéseit az örmény-azeri konfliktusról, amelyekben a bakui vezetést hibáztatta.

Az azeri külügyminisztérium közleménye szerint “a francia elnök Azerbajdzsán ellen irányuló nyilatkozata erőteljesen megkérdőjelezi semlegességét, illetve pártatlanságát a közvetítési erőfeszítésekben”.

“Franciaország egyoldalú állásfoglalása és alaptalan vádaskodása annak tükrében, hogy Azerbajdzsán békére, stabilitásra és a térség fejlődésére, valamint – a nemzetközi jog tiszteletben tartásával -Örményországgal fenntartott kapcsolatainak normalizálására törekszik, rákényszerítenek minket ezen ország közvetítési erőfeszítéseinek felülvizsgálatára” – tette hozzá a tárca.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy Macron “Azerbajdzsán ellen irányuló – egyoldalú és Örményországot nyíltan védelembe vevő, elfogadhatatlan – kijelentéseit inkább belföldi hallgatóságának szánta”. “Elutasítjuk a francia államfő Azerbajdzsán elleni alaptalan vádaskodását” – tette hozzá.

Macron a France 2 televízió műsorában csütörtökön arról beszélt, hogy Azerbajdzsán “szörnyű háborút robbantott ki” a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, s Baku szeptemberben több támadást is indított az örmény határ mentén. Ezenfelül kijelentette, hogy “Moszkva a Dél-Kaukázus destabilizációjára használja a konfliktust”. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ügyben úgy fogalmazott, hogy “helytelen és elfogadhatatlan” Macron nyilatkozata.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑