Ázsiában építi kapcsolatait a szaúdi trónörökös

Ázsiában igyekszik mélyíteni országa gazdasági és diplomáciai kapcsolatait Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, aki vasárnap Pakisztánba érkezett, majd Indiába és Kínába utazik tovább.

Szaúd-Arábia tényleges irányítóját Imran Hán pakisztáni miniszterelnök és Kamar Dzsaved Badzsva vezérkari főnök fogadta a pakisztáni főváros, Iszlámábád tőszomszédságában fekvő Ravalpindi repülőterén. A fogadtatás részeként Mohamed bin Szalmán repülőgépét pakisztáni vadászgépek kísérték a repülőtérre.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter az egyik állami tévécsatornán arról beszélt, hogy a látogatással új fejezet nyílik a két ország kapcsolatában. A trónörökös a tervek szerint 10 milliárd dollár értékű beruházási megállapodásokat ír majd alá Pakisztánban.

Mohamed bin Szalmán Pakisztánból Iszlámábád esküdt ellenségéhez utazik, Indiába. Az elmúlt napokban a két ország viszonya ismét különösen feszült lett, miután Újdelhi azzal vádolta meg Pakisztánt, hogy köze volt ahhoz a terrortámadáshoz, melyben több mint negyven ember halt meg Kasmírban. Pakisztán tagadja ezt.

Az eredeti tervek szerint a trónörökös Malajziát és Indonéziát is meglátogatta volna, de azokat az utakat törölték. A módosítás okát nem közölték.

Elemzők szerint az út célja az, hogy a trónörökös helyrehozza a megítélésén esett csorbát, mert Nyugaton sokan úgy vélik, hogy köze volt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásához. A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg hazája isztambuli főkonzulátusán. Mohamed bin Szalmán tagadja a vádat.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑