Babis: “virtuális ügy” a szír árvák befogadásának tervezete

Csehország hajlandó nemzetközi védelmet biztosítani ötven szíriai árva gyermeknek, amennyiben a görögországi menekülttáborokban sikerül megfelelő jelölteket találni – közölte Michaela Sojdrová, az Európai Parlament cseh kereszténydemokrata (KDU-CSL) képviselője, miután az ügyet pénteken Prágában Andrej Babis kormányfővel megvitatta.

A cseh miniszterelnök szerint viszont pillanatnyilag “virtuális ügyről” van szó, és a szóban forgó árvák nem is biztos, hogy léteznek.

Michaela Sojdrová néhány hete vetette fel a témát, amely azóta is megosztja a cseh politikusokat és a közvéleményt. A kormányfő eddig határozottan ellenezte az elképzelést, és az októberi részleges szenátusi választások előtti politikai kampánynak minősítette. Hasonló álláspontra helyezkedett Milos Zeman államfő is. Több ellenzéki politikus, valamint a parlamenti felsőház szenátorainak több mint fele viszont arra szólította fel Babist, hogy Csehország fogadja be a szíriai árvákat. Andrej Babis most Jan Hamácek bel- és külügyminiszter jelenlétében találkozott Michaela Sojdrovával és megvitatta vele az elképzelést.

Sojdrová a találkozó után újságíróknak azt mondta: a kormányfő megbízta civil szervezetek képviselőit, hogy segítsenek az EP-képviselőnek a görögországi táborokban kiválasztani azokat az árvákat, akiknek Csehország átmenetileg nemzetközi védelmet biztosítana.

Az árvák felkutatásában a belügyminisztérium segítségével a cseh állam is részt vesz. A projekt költségeit az Európai Unió forrásaiból tervezik fedezni. Andrej Babis, aki eddig azt állította, hogy Csehország semmiféle menekültet nem fogad be, s azoknak ott kell segítséget nyújtani, ahol élnek, ahonnan származnak, Sojdrovától eltérően értékelte a találkozót.

Bebizonyosodott az, amit gondoltam. Nincsenek semmilyen árvák. Sojdrová nem is tudja, hol, melyik táborban vannak ezek a gyerekek. Ez egy nem létező projekt, virtuális ügy”

– mondta újságíróknak Babis, aki az EP-képviselő nyilatkozatai után találkozott a sajtóval. Megerősítette viszont, hogy a cseh állam segít Sojdrovának a gyermekek felkutatásában. “Azt állította, hogy meg akarja őket keresni, kétlem, hogy ez sikerülni fog.

Magam is kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény” – jelentette ki a kormányfő. A cseh európai parlamenti képviselő szerint bonyolult, elhúzódó folyamatra kell számítani. Amint kiválasztják a megfelelő árvákat és lesz előrelépés az ügyben, újra találkozik a kormányfővel, hogy tisztázzák a részleteket. Megjegyezte, hogy jelenleg nem a szíriai menekültek befogadásáról, hanem átmeneti nemzetközi védelemnyújtásról van szó.

PestiSrácok, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑