Cadmus fordítás Cadmus

Bagdad: A szövetségi állam fenntartása a cél

2017. 10. 06.

Haider al-Abadi Párizsban azt is hangsúlyozta, hogy a szövetségi állam jogköri és fennhatósága nem sérülhetnek. 

El akarja kerülni a fegyveres összeütközést a kurd fegyveres erőkkel az iraki kormány – jelentette ki csütörtökön a Párizsban tárgyaló iraki miniszterelnök.

A Kurdisztán autonóm régióban a múlt héten tartott függetlenségi népszavazás, amelyet az iraki kormány nem ismer el érvényesnek, téma volt Haider al-Abádi és Emmanuel Macron francia államfő tárgyalásain.

A francia elnök azt mondta, nagyon fontos, hogy párbeszéd kezdődjön Irak egységéről és szuverenitásáról az alkotmány keretein belül, amely elismeri a kurdok jogait is. Macron felajánlotta, hogy Franciaország szívesen közvetít a bagdadi központi kormány és a kurd vezetés között.

Az iraki kormányfő azt mondta, “megérti” a kurdokat, de hangsúlyozta, hogy a szövetségi állam fennhatósága nem szenvedhet csorbát. „Arra törekszünk, hogy megőrizzük Irak szuverenitását, az iraki alkotmánynak megfelelően, amelyet az irakiak nagy többséggel fogadtak el 2005-ben. Ez az alkotmány összeköt minden irakit. A szeparatizmus nem szerepel ebben az alkotmányban és elfogadhatatlan” – mondta.

Felszólította a kurd önvédelmi erőket (pesmergák), hogy ne helyezzék kívül magukat az iraki hadsereg keretein és kövessék a központi hatóságok irányítását.

A nemzetközi közösség attól tart, hogy a népszavazás körüli feszültség etnikai összetűzésekhez vezet, ami hátráltatná az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑