Bagdad Berlin további résztvételét kéri a nemzetközi terrorellenes koalícióban

Az iraki kormány felkérte Németországot, hogy továbbra is vegyen részt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban, sőt növelje katonai kontingensét – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter kedden bagdadi látogatásán.

Az iraki kormány magas rangú tisztségviselőivel tartott megbeszéléseit követően a német politikus úgy fogalmazott: „A koalíció azon a ponton van jelenleg, ahol eldől, fenntarthatóak-e az Iszlám Állam elleni harcban elért eredmények, vagy sem.”

„Ezért is olyan fontos, hogy fokozzuk a tevékenységünket a térségben, ami a munkahelyteremtést és a kilátások javítását is illeti” – fűzte hozzá.

A német misszió mandátuma október 31-én jár le, a hosszabbítás pedig éles belpolitikai csatározások tárgya a nagykoalíciós kabinetben. A német szociáldemokraták a lezárását követelik a missziónak, aminek a kereszténydemokrata Kramp-Karrenbauer viszont hangos támogatója.

Többek között mintegy 50 német katona teljesít szolgálatot a tadzsi településen lévő katonai támaszponton, ahol logisztikai és védelmi kiképzést nyújtanak az iraki hadseregnek.

Kramp-Karrenbauer szerint az iraki kormány képviselőivel beszélt az iraki menekültekről is. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy az emberek visszatéréséhez fontos aknamentesíteni azokat a térségeket, ahonnan a terroristákat sikerült kiűzni.

Az Irakban és Szíriában egykor kiterjedt területeket ellenőrző Iszlám Állam mára katonai vereséget szenvedett, de továbbra is követ el véres merényleteket mindkét országban.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑