Mike Pompeo, a CIA igazgatója – a republikánus képviselőt Donald Trump kérte fel a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatójának tisztségére 2016. novemer 18-án (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

2019. 01. 09.

Bagdadban folytatta közel-keleti útját Mike Pompeo

A két ország gazdasági és politikai kapcsolatairól, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcról folytatott tárgyalásokat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az iraki parlament elnökével, Mohamed al-Halbúszival szerdán – jelentette szerdán az iraki sajtó.

Az asz-Szumaríja helyi tévécsatorna magát megnevezni nem kívánó kormányközeli forrásra hivatkozva arról tudósított, hogy a két politikus megbeszélése során országaik politikai és gazdasági kapcsolatai kerültek szóba.

A dpa német hírügynökség értesülései szerint megvitatták az Iszlám Állam elleni harc további lépéseit is. A terrorszervezettel kapcsolatban az amerikai külügyminiszter kedden a Twitter-oldalán azt írta, Washingtonnak pusztán a dzsihadisták ellen alkalmazott stratégiája változott, a cél változatlanul a terrorszervezet teljes megsemmisítése.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Pompeo körútja során felkeresi Egyiptomot, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket, Szaúd-Arábiát, Ománt és Kuvaitot, illetve a Szaúd-Arábia, Egyiptom és az emírségek által továbbra is bojkottált Katarba is ellátogat.

Pompeo körútját előző nap Jordániában kezdte. Az útra azután került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben bejelentette, kivonja az amerikai csapatokat Szíriából, amivel komoly aggodalmat okozott a régióban lévő szövetségesei között. Trump a csapatkivonást azzal indokolta, hogy szerinte már sikerült legyőzni az Iszlám Államot.

MTI, Hirado.hu

, , , , , , ,
Back to Top ↑