Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Bajban a szaúdiak, rendkívüli ülést tarthatnak az olajoligarchák

2020. 01. 31.

Szaúd-Arábia számára egyre kellemetlenebb az olajár szakadása, mely idén már több mint 10 százalékot veszített az értékéből – közölte a Portfolio.hu

Hatalmas költségvetési bevételektől esnek folyamatosan el, azonban Oroszországnak még nem fáj annyira a gyengélkedő olajár, hogy rendkívüli OPEC+ ülést támogasson. Mindenesetre fontos támaszzónához érkezett az olaj árfolyama, érdemes figyelemmel kísérni a történet alakulását.

A szakadó olajárak láttán a szaúdiak előrébb hoznák a március 5-6-án esedékes OPEC ülést, és már februárban összegyűlnének, annak az érdekében, hogy megakadályozzák a fekete arany további árfolyamzuhanását. Idén már 12 százalékot meghaladó mértékben esett a Brent árfolyama, mely már a 2019 májusi igen rossz teljesítményhez hasonlatos.

Az 57-58 dolláros támaszzóna szépen megfogta egyelőre az esést a tegnapi nap folyamán, amelyre rásegíthettek a szaúdi kommentárok is.

Oroszországnak nem tetszik annyira a szaúdiak lelkesedése, ugyanis őket kevésbé zavarja az alacsonyabb olajár, mivel a költségvetésük még nyomottabb árkörnyezetet is el tud viselni, mint az arab társainak.

A szaúdiak már tettek korábban egy verbális intervenciót, azonban ez nem tudta megállítani az árfolyam hanyatlását, melynek fő vezérlőoka a koronavírus terjedése miatti gazdasági lassulás, mely Kína olajfelhasználását jelentősen visszavetheti.

Az oroszok ellenállása miatt egyelőre még nem sikerült megegyezni a rendkívüli OPEC ülés pontos időpontjában, azonban amennyiben tovább esne az olajár, valószínűleg az oroszok is könnyebben találnának helyet a sűrű naptárukban.

Ha mégis sikeresen létrejönne a rendkívüli OPEC ülés, akkor nagy valószínűséggel további termelésvágásokról dönthetne a kartel, legalábbis amennyiben múltbeli precedenseket vizsgálunk. Erre jó példa a 2006-os dohai ülés, vagy a 2008-as bécsi.

Az OPEC+ az elmúlt 3 évben már folyamatosan csökkenti olajtermelését annak érdekében, hogy megakadályozza az árak hanyatlását, melyet leginkább az amerikai palaolaj forradalom váltott volna ki. Az algériai energiaminiszter szerint – aki jelenleg betölti az OPEC elnöki tisztét – napokon belül eldőlhet, hogy lesz-e rendkívüli OPEC ülés.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑