Baku provokációnak nevezte a francia szenátus határozatát

Az azeri külügyminisztérium szerdán “provokációnak” minősítette a francia szenátus (felsőház) határozatát, amely arra szólítja fel a francia kormányt, hogy ismerje el Hegyi-Karabah függetlenségét.

“Csakis provokációként lehet értékelni ennek a teljes mértékben elfogult határozatnak az elfogadását a szenátus által. A jelek szerint a franciaországi örmények széles körben kihasználják a konfliktus témáját választási célokra” – áll a tárca közleményében.

A tárca hangsúlyozta, hogy bár a határozat nem bír jogi erővel, “elfogadása a (hegyi-karabahi konfliktusban) közvetítői megbízatással rendelkező Franciaországban komoly kétségeket ébreszt az ország semlegességét illetően” – fogalmazott a tárca.

Az azeri külügyminisztérium azzal a javaslattal fordult a francia szenátushoz, hogy “elfogult határozatok helyette foglalkozzon inkább a térségbeli békét, stabilitást és fejlődést elősegítő tevékenységgel”.

A 348 fős francia szenátusban szerdán a jelen lévő 306 képviselő közül 305 szavazta meg a határozatot, amely felszólítja a francia kormányt, hogy ismerje el Hegyi-Karabah függetlenségét. Szakértők szerint a határozat ajánlás jellegű, nem kötelezi a kormányt annak végrehajtására.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑