Cadmus fordítás Cadmus

Bakuban és Jerevánban megemlékeztek a hathetes háború kitörésének évfordulójáról

Azerbajdzsán és Örményország hétfőn megemlékezett a hathetes háború kezdetének első évfordulójáról.

A Hegyi-Karabah miatt kitört fegyveres konfliktusban több mint 6600-an haltak meg, és az azerik nagy területeket foglaltak vissza az örmény többségű beékelődés területén és annak környékén.

Azeri katonák a háborúban meghalt bajtársaik fényképével meneteltek hétfőn a főváros, Baku központjában. Az örmény fővárosban, Jerevánban több ezren vonultak a Jerablur katonai temetőbe, hogy fejet hajtsanak az ott eltemetett katonáik sírjánál.

Hegyi-Karabah az Örményország támogatását élvező helyi örmények kezén volt az 1994. évi szakadár háború óta, és továbbra is ők ellenőrzik a terület nagyobb részét a tavaly őszi harcok óta.

A tavalyi háború akkor ért véget, amikor Nikol Pasinján örmény miniszterelnök aláírta az orosz közvetítéssel létrehozott tűzszüneti megállapodást, amely révén jelentős hegyi-karabahi, illetve azzal szomszédos, részben örmények lakta területek kerültek azeri ellenőrzés alá.

Azerbajdzsán győzelmét a 2020. évi háborúban főként a szövetségese, Törökország szállította drónok bevetésének tudják be – jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

Ilham Aliyev azeri elnök hétfői megemlékező beszédében Örményországot vádolta az “ártatlan emberek” halálával, valamint a városok és falvak elpusztításával. “Ennek ellenére 44 nap alatt legyőztük az ellenséget. Ez a győzelem mindörökre ott marad a történelemben” – tette hozzá.

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben szintén Örményországot okolta a háború miatt, mondván: “Egy évvel ezelőtt az Azerbajdzsán Köztársaság fegyveres erői válaszintézkedésekbe kezdtek, hogy szembeszálljanak az Örmény Köztársaság fegyveres erőinek újabb katonai provokációjára”.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azeri kollégájával, Jeyhun Bayramovval Isztambulban hétfőn közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy békét és fejlődést akarnak Hegyi-Karabahban, nem pedig bizonytalanságot és konfliktust. “A térségben most el kell kezdeni a normalizálási folyamatot” – tette hozzá.

Az örmény külügyminisztérium szerint azonban “a negyvennégy napos háborút előre kitervelték, és katonai agressziót készítettek elő, amelynek az volt a célja, hogy az örmény lakosság kiirtásával oldják meg véglegesen a karabahi kérdést”.

Egy évvel a háború kitörése után továbbra is nyomtalanul eltűnt 250 örmény, közöttük 231 katona – közölte hétfőn Jerevánban egy nyomozó bizottság.

Eddig Azerbajdzsán 108 foglyul ejtett örmény katonát és polgári személyt engedett el, miközben folyik a vita a hadifoglyok szabadon bocsátásáról.

Az örmény főügyészség több mint 2000 nyomozást indított.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑