Banglades elhalasztotta a mianmari rohingják hazatelepítését

Banglades elhalasztotta a mianmari rohingják hazatelepítésének eredetileg keddre tervezett kezdetét azzal az indokkal, hogy még nem végezte el teljesen a visszaküldendők összeírását és a lista ellenőrzését – közölte hírügynökségekkel a dakkai kormány menekültügyi biztosa.

A mianmari Arakán államból elmenekült rohingják bangladesi táboraiban feszült a hangulat, nagyon sokan nem akarnak visszatérni, mert úgy gondolják, nem kapják meg a kellő biztonsági garanciákat a mianmari hatóságoktól. A bangladesi hatóságok azt hangoztatják, hogy a visszatelepülésük önkéntes.

Abul Kalam bangladesi kormánybiztos arról nem nyilatkozott hétfőn, hogy meddig halasztották el az intézkedést. A mianmari hatóságok csak annyit mondtak a hírügynökségek szerint, hogy készek az elmenekültek visszafogadására.

A bangladesi hatóságok a múlt héten közölték, hogy több mint egymillió rohingját regisztráltak az ottani menekülttáborokban. Az ENSZ korábban 962 ezerre becsülte az újonnan érkezett (augusztus óta 655 ezer), valamint a már régebb óta Bangladesben élő rohingják számát.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a bangladesi döntésre úgy reagált, hogy több időre van szükség a visszatelepítéséhez. Kijelentette, az kell, hogy a visszatérés megfelelő, fenntartható és igazából életképes legyen.

Eddig semmit sem lehetett hallani az állampolgárság, az arakáni rohingják jogainak kérdéséről, a költözés, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a megélhetés szabadságáról.

Mianmar és Banglades novemberben írt alá egy egyezményt, amelyben kilátásba helyezték a rohingják hazatérésének lehetőségét, megfigyelők azonban kétkedve fogadták a megállapodást, nem tartják kivitelezhetőnek, mert szerintük nincsenek meg hozzá sem a jogi, sem a tárgyi feltételek. A két ország a múlt héten állapodott meg abban, hogy a feladat elkezdésétől számítva két év alatt elvégzik a muszlim rohingják hazatelepítését.

Mianmar közölte, hogy készen áll két fogadóközpont és egy ideiglenes tábor a számukra. A fogadótáborokban ellenőrzik, hogy az illetők korábban valóban Arakánban éltek-e, és ha igen, akkor folyamodhatnak állampolgárságért – mondták.

A muszlim rohingjákat a buddhista többségű Mianmar bangladesi illegális bevándorlónak tekinti, s eddig szinte teljes jogfosztottságban éltek, még állampolgárságuk sem volt.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑