Basir: Az arab tavasz felkeléseit próbálják utánozni a szudáni tüntetők

Az arab tavasz felkeléseit próbálják utánozni a szudáni tüntetők Omar Al-Basir szudáni elnök szerint, aki úgy vélte vasárnapi egyiptomi látogatásán tartott sajtótájékoztatóján, hogy „kártékony szervezetek” igyekeznek destabilizálni a térséget.

A zavargások tavaly december 19-én kezdődtek Szudánban, azóta naponta tüntetnek az emberek országszerte az 1989 óta hatalmon lévő elnök uralma ellen.

Nem állítjuk, hogy nincsenek problémák, de nem olyan mértékű és dimenziójú gondokról van szó, ahogy azt a sajtó tálalja – mondta Bashir egyiptomi hivatali kollégájával Abdel-Fattáh Al-Sisivel közös eseményén.

Ez egy arra irányuló kísérlet, hogy lemásolják az arab tavaszt Szudánban, ugyanazok a szlogenek, a követelések, illetve hasonló a közösségi oldalak széles körű használata is – tette hozzá a szudáni elnök. Kijelentette: a szudáni emberek óvatosak, és nem fognak engedni semmiféle beavatkozást vagy próbálkozást arra, hogy megingassák Szudán biztonságát.

A szudáni tüntetők egyik szlogenje: „az emberek a rezsim bukását akarják”, amely a tunéziai, egyiptomi és más arab országokban lezajlott demonstrációkon vált ismertté.

A biztonsági erők könnygázzal, villanógránáttal és éles lövedékekkel igyekeznek feloszlatni a tiltakozókat. A hatóságok szerint legalább 30 ember vesztette életét az utóbbi hetek zavargásaiban, jogvédők ennél magasabbra, legalább 45-re teszik az áldozatok számát.

Basir – aki maga egy katonai puccs útján ragadta magához a hatalmat – kifejtette, hogy vezetőváltás csak választás útján jöhet létre Szudánban.

A kétoldalú egyiptomi-szudáni viszonyról és a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről folytatott tanácskozásuk utáni sajtótájékoztatón Szíszi hangsúlyozta: elkötelezett amellett, hogy fenntartsák a két ország közötti történelmi kapcsolatot.

Omar Al-Basir ellen 2010-ben vádat emelt a Nemzetközi Büntetőbíróság a dárfúri népirtás miatt. Az elnök azóta csak baráti afrikai és arab államokba utazik.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑