Baszraban is lelőttek tüntetőket az iraki biztonsági erők

Az iraki biztonsági erők legkevesebb hat kormányellenes tüntetőt lőttek le csütörtökön Bagdadban, és a déli Bászrában is lelőttek négy demonstrálót, miközben szétoszlattak egy forgalomblokkoló ülősztrájkot – közölte a rendőrség és egészségügyi források.

Több tucatnyi ember megsebesült mindkét helyen a péntek hajnali beszámolók szerint.

A Reuters hírügynökség már csütörtökön jelentette, hogy a biztonsági erők éles lőszerrel oszlattak fel egy kormányellenes tüntetést a fővárosban, a Mártírok hídjánál.

Dél-Irak más városaiban is voltak tüntetések csütörtökön: Umm-Kaszr kikötővárosban például több tucatnyian autógumik felgyújtásával megakadályozták, hogy a külföldi élelmiszerrel teli teherautók kihajthassanak a hajókról.

Irakban október eleje óta folynak a tiltakozások, amelyekben már több mint 270-en vesztették életüket, a sebesültek száma pedig meghaladta a 11 ezret. A rohamrendőrök és a biztonsági erők más alakulatai a demonstrációk feloszlatására a többi közt könnygázt és éles lőszert is bevetnek.

A tüntetők a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen az iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein 2003-as bukása óta.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑