Cadmus fordítás Cadmus

Befejeződött az ókori egyiptomi Kom el-Sugafa katakombáinak restaurálása

2019. 03. 05.

Befejeződött az egyiptomi Alexandriában a 20. század elején felfedezett ókori Kom el-Sugafa katakombáinak restaurálása, amelyeken a beszivárgó víz miatt végeztek műkincsmegőrzési munkákat.

A helyreállítás 2017-ben kezdődött. A munkákat az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal (USAID) 5,7 millió dollárral (1,6 milliárd forinttal) támogatta. A beruházás magában foglalta a javítási költségeket és a minisztériumi alkalmazottak képzését is.

„A kilencvenes évek közepén már végeztek komoly felújításokat az egyiptomi régészeti tanács felügyeletével, de a vízszivárgás folytatódott, és a képviselőktől, idegenvezetőktől, régészektől érkező panaszok nyomán együttműködésre léptünk az USAID illetékeseivel” – közölte vasárnapi közleményében Haled Ahmed Elanani régészeti miniszter a tárca honlapján.

Az egyedülálló katakombák az ókori egyiptomi és a görög-római építészeti stílust ötvözik. A több mint 300 múmia sírjául szolgáló temetkezési hely három szintjét a sziklás kőzetbe vájták. Az alsó szintet a közeli mezőgazdasági területről és egy csatornából beszivárgó víz rongálta meg, emellett a szennyvíz is kárt tett benne.

A régészeti minisztérium már számos talajvíz-eltávolítási projekten dolgozott együtt az USAID szakembereivel, egyebek mellett Kairóban, Gízában és Luxorban. Egy hasonló projekt kezdődik március 25-én az Egyiptom déli részén fekvő, Nílus-menti Kom Ombóban.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑