Cadmus fordítás Cadmus

Beiktatták elnöknek Maliban a puccsisták vezetőjét

Beiktatták Mali átmeneti elnökének hétfőn Assimi Goita ezredest, a puccsisták vezetőjét.

A mali különleges erők 38 éves parancsnoka először tavaly augusztusban hajtott végre puccsot katonái vezetésével, majd az azt követően kinevezett átmeneti miniszterelnököt és elnököt is őrizetbe vetette májusban, akik az őrizetben lemondtak tisztségükről.

A bamakói ceremónián Goita ismételten megígérte, hogy hiteles, tisztességes, átlátható és demokratikus választásokat fognak tartani az országban.

“A helyzet lehetőséget biztosít arra, hogy az átmenet visszatérhessen a nép által kívánt irányba” – hangoztatta a katonai egyenruhában nyilatkozó államfő a beiktatásán.

Néhány órával később az átmeneti elnök Choguel Maiga ellenzéki vezetőt nevezte ki miniszterelnöknek. Az egyelőre nem világos, hogy Maiga kinevezése mennyiben tesz eleget Mali szomszédai és katonai szövetségesei, jelesül Franciaország és az Egyesült Államok polgári kormányzás iránti kívánalmainak.

A nemzetközi hatalmak attól tartanak, hogy az újabb puccs kisiklatja a jövő februárra ígért elnökválasztás megtartását, s akadályozza az iszlamisták elleni küzdelmet, akik az ország északi, sivatagos részén vették be magukat.

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) május végén jelentette be, hogy a puccs miatt felfüggesztik az ország tagságát a szervezetben. Az AU a tavaly augusztusi puccs után is felfüggesztette Mali tagságát, de pár héttel később helyre is állította, miután Maliban bejelentették, hogy civil kormány veszi át az átmenet irányítását.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑