Cadmus fordítás Cadmus

Beiltanák a női körülmetélést a félautonóm Puntföldön

Betiltanák a női körülmetélést a Szomália északi részén található félautonóm Puntföldön – derül ki a terület igazságügyi miniszterének pénteken, újságírók előtt tett bejelentéséből.

“Tilos lesz körülmetélni a lánygyerekeket. Bárki, aki Puntföldön ilyet tesz, törvény előtt felel érte” – szögezte le Avil Sejk Hamúd.

A törvényjavaslatot a héten jóváhagyta a régió elnöke, Szaid Abdullah Deni és kormánya, bár egyelőre nem közölték, mikor küldik a parlament elé jóváhagyásra. Amennyiben a törvényhozás is megszavazza, büntetés várna a körülmetélésben részt vevő kórházakra és bábákra is.

Anders Thomsen, az UNFPA szomáliai irodájának vezetője úgy vélte: döntés óriási mérföldkő a női körülmetélés betiltásáért vívott harcban.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) adatai szerint Szomáliában a nők 98 százalékát metélik körül, és jóllehet Puntföldön és a szakadár Szomáliföldön muszlim vallási vezetők már korábban fatvában, azaz vallásjogi rendeletben ítélték el a gyakorlatot, az országban még mindig nincs ezt tiltó, átfogó törvény.

Szomáliában a körülmetélésnek egy különösen súlyos fajtáját gyakorolják, az úgynevezett “fáraó körülmetélést”, amely során a hüvelybemenetet is eltávolítják.

Jótékonysági szervezetek beszámolója szerint a koronavírus-járvány kitörése óta az országban nőtt a körülmetélések száma, mert a pandémia nyomán elrendelt karantén nyomán a metélők házról házra járva ajánlják fel “szolgáltatásukat”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte mintegy 200 millió lánygyermek és nő nemi szervét csonkítják meg ma is. A gyakran nem higiénikus környezetben végzett műveletbe sokan belehalnak, a túlélők nagyrésze pedig élete végéig súlyos egészségügyi és mentális problémákkal küszködik.

Sok helyen a lányokat a körülmetélésük után kiveszik az iskolából és férjhez adják, az UNFPA pedig felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány nyomán bezárt iskolák miatt akár kétmillió lánygyereket is a körülmetélés veszélye fenyeget az elkövetkezendő két évtizedben.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑