Cadmus fordítás Cadmus

Bejelentette indulását Ali Laridzsáni volt parlamenti elnök

Hivatalosan is jelöltette magát az iráni elnökválasztásra Ali Laridzsáni korábbi parlamenti elnök szombaton.

Az állami tévé élőben közvetítette, ahogy az iszlám köztársaság atomprogramjáról folytatott nemzetközi tárgyalások korábbi vezetője a regisztrációra nyitva álló határidő utolsó napján nyilvántartásba vétette magát.

A 64 éves, mérsékelt konzervatívnak tartott Laridzsáni 2005-ben egyszer már megmérette magát az elnökválasztáson, de akkor meglepetésre a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád győzött. Ahmadinezsád egyébként idén szintén regisztráltatta magát elnökjelöltként.

Ali Laridzsáni 2008-tól 2020-ig az iráni parlament elnöke volt. Megfigyelők szerint a politikus a leköszönő elnök, Haszan Róháni szövetségese. Egyik öccse konzervatív jogtudós, az Iránt irányító klérus tagja, egy időben legfőbb bíró volt. Néhai apja, Mirza Hasem Amoli ajatollah Reza sah uralma idején az iraki Nedzsefbe költözött, Ali Laridzsáni is még itt született. Kisgyerek volt, amikor a család 1961-ben, 30 év után hazatért Iránba.

Elemzők szerint a távozó Róhánihoz hasonlóan Laridzsánit is olyan szereplőnek tartja Ali Khamenei, Irán legfőbb vezetője, akit elfogadnak tárgyalópartnernek a nyugati országok, és aki ugyanakkor biztosan nem kérdőjelezi meg a fennálló berendezkedést Iránban.

Iránban június 18-án tartják az eknökválasztást. A jelenlegi elnök, Haszan Róháni két ciklus után már indulhat újra a tisztségért.

Laridzsánin kívül az egyedüli, nem keményvonalas jelölt Mohszen Hasemi Rafszandzsáni, a négy éve elhunyt korábbi elnök, Akbar Hasemi Rafszandzsáni legnagyobb fia.

A jelenleg a teheráni városi tanács tagjaként tevékenykedő Rafszandzsánit egyértelműen a reformerek közé sorolják az elemzők.

A regisztrált elnökjelöltek közül ténylegesen majd csak azok indulhatnak a választáson, akiknek a jelöltségét jóváhagyja a 12 tagú Őrök Tanácsa.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑