Bejrúti robbanás – Az UNICEF is segít

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a Bejrútban történt robbanás helyszínén együtt dolgozik az állami szervekkel és a partnerekkel, hogy a lehető leggyorsabban segítséget nyújthasson a bajba jutott gyerekeknek és családjaiknak, valamint az értük dolgozó túlterhelt egészségügyi személyzetnek.

Az UNICEF Magyarország szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy a szervezet ivóvizet juttatott el a kikötői dolgozóknak, a helyi partnerek segítségével elkezdődött a traumatizált gyerekek pszichológiai ellátása, valamint a kikötőben maradt, még használható gyógyszerek kimentése. Folyamatosak az egyeztetések a következő lépésekről – tették hozzá.

Az UNICEF helyi irodáját is érintették a történtek: a gyermekvédelmi szervezet egyik kollégája a házastársát veszítette el, hét munkatárs megsérült, többek otthona megrongálódott. A dolgozókat – akárcsak Libanon teljes lakosságát – sokkolták az események – írták.

Kitértek arra is, hogy a koronavírus amúgy is hatalmas terhelés alatt tartotta a helyi egészségügyi rendszert, az orvosok, ápolók fáradtak, a kórházak túlterheltek, az ország gazdasága a robbanás előtt is rossz állapotban volt.

Az UNICEF Magyarország is megkezdte az adománygyűjtést a vészhelyzeti segítségnyújtásra – közölték. A szervezet munkáját a következő weboldalon lehet támogatni: www.unicef.hu/segitek – olvasható a közleményben.
Libanon fővárosában, Bejrútban kedd este történt kettős robbanás, amelynek száznál több halottja és több mint négyezer sérültje van.

Több mint kétszázezer ember vált földönfutóvá, miután a hatalmas erejű detonációban az otthonuk megsemmisült. A helyi média szerdán a hatóságokra és a vöröskeresztre hivatkozva azt közölte: mivel vannak még emberek az összedőlt épületek romjai alatt, és több mint hatvan sérültnek válságos az állapotba, nem zárható ki, hogy emelkedik a halálos áldozatok száma.

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az elsőt valószínűleg petárdaraktárban keletkezett tűz okozta, a második pedig azért lett rendkívüli erejű, mert nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonnányi ammónium-nitrát robbant be, amelyet hat éve kobozott el, és azóta egy kikötői raktárban tárolt a vámhivatal.

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑