Cadmus fordítás Cadmus

Bejrúti robbanás – Vádat emelt egy bíró több magas rangú tisztségviselő ellen

2023. 01. 24.

A 2020 augusztusi bejrúti robbanás felderítésével megbízott bíró vádat emelt több magas rangú tisztégviselő, köztük a volt miniszterelnök és a jelenlegi főügyész ellen, de a főügyészség azonnal elutasította a bíró minden döntését, és közölte, hogy a nyomozás továbbra is fel van függesztve, amint volt is az elmúlt egy évben.

A kedden ismertté vált bírósági idézés szerint a kikötői robbantást vizsgáló Tarek Bitar bíró emberöléssel vádolja Haszán Diáb akkori miniszterelnököt és kormánya két volt miniszterét, és lehetségesnek tartja a szándékosságot.

A hír nyomán a Diábot támogató Hezbollah síita mozgalomhoz közeli al-Ahbár című napilap vezető híre szerint Bitarnak “elment az esze”. A Hezbollah már korábban is “elfogultsággal” vádolta a bírót. A főügyészség pedig közölte, hogy a bírói vádjai érvénytelenek, a nyomozás továbbra is fel van függesztve – közölte az MTI.

A bíró igazságügyi források szerint vádat emelt Haszán Oveidat főügyész, Abbász Ibrahim vezérőrnagy, a libanoni belföldi hírszerzőszolgálat vezetője és Tony Saliba vezérőrnagy, egy másik biztonsági szerv vezetője, valamint Jean Kahvadzsi volt hadseregparancsnok ellen is. Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy mivel vádolják őket.

A 220 halálos áldozatot követelő és Bejrútban hatalmas pusztítást végző robbanás miatt Bitar az igazságügyi források szerint 15 személyiség – köztük Oveidat, két korábbi miniszter és Haszán Diáb – kihallgatását tűzte ki februárra.

Bejrút kikötőjében 2020 augusztusában 2750 tonnányi, gondatlanul tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A világ egyik legnagyobb nem nukleáris detonációjaként számon tartott robbanás miatt egész városnegyedek váltak lakhatatlanná, mintegy 300 ezer ember vesztette el otthonát. A tragédia után a parlamentben kialakult pártviszály miatt a Haszán Diáb vezette libanoni kormány benyújtotta lemondását.

Bitar a múlt héten két francia bíróval is találkozott Bejrútban, akik a robbanás két francia halálos áldozatának ügyében folytatnak vizsgálatot.

A robbantással kapcsolatos vizsgálat 2022 elején akadt el, amikor több bíró is nyugdíjba vonult. Ezeknek a bíróknak kellett volna ítéletet hozniuk azon panaszbeadványokban, amelyeket a robbanás ügyében kikérdezendő magas rangú politikusok nyújtottak be Bitar ellen. Igazságügyi források szerint Bitarnak a felfüggesztés okait vitató jogértelmezéssel mint “kiskapuval” sikerült folytatnia a munkát.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑