Cadmus fordítás Cadmus

Békemegállapodást írtak alá Algírban a rivális palesztin frakciók

2022. 10. 14.

Békemegállapodással zárult tizennégy rivális palesztin frakció algíri egyeztetése csütörtökön, a több mint 15 éven át tartó konfliktust lezáró egyezség értelmében egy éven belül választásokat is tartanak – jelentették be palesztin és algériai tisztségviselők.

Az algériai kormány közvetítésével zajló kétnapos egyeztetésen részt vett egyebek között a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász és a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság elnöke, a Mahmúd Abbász vezette Fatah párt delegációja is.
Azzám al-Ahmed, a Fatah küldöttségének vezetője újságíróknak leszögezte: a belharcok jelentősen gyengítették a palesztinok független államért folytatott küzdelmét is.

A felek megállapodtak abban, hogy egy éven belül parlamenti és elnökválasztásokat is tartanak, valamint elismerték a Mahmúd Abbász vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezetet (PFSZ) “a palesztin nép kizárólagos képviselőjének”.
Fájiz Abú Aita, a Palesztin Hatóság algériai képviselője szombaton azt mondta, a találkozót – amelyet végül egy hónappal az ugyancsak Algírban tartandó arab csúcs előtt rendeztek meg – hónapokon át tartó algériai tárgyalások készítették elő.

A palesztin területek politikai megosztottsága a Hamász által a 2006-os parlamenti választásokon aratott elsöprő győzelme óta tart. Az iszlamista szervezet 2007-ben erővel elfoglalta a Gázai övezetet, és ez hosszú időre megakadályozta az újabb voksolást, mert a Ciszjordániában kormányzó Fatah – amely egyébként nem ismerte el az iszlamisták győzelmét – és a Hamász nem tudott megállapodni annak feltételeiben.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök 2021 decemberében közölte, hogy Algír közvetíteni akar a palesztin belharcok lezárásban, a Fatah és a Hamász képviselői pedig előzetes megbeszélésekre már szeptember elején az algériai fővárosba látogattak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑