2018. 10. 12.

Bekérették a teheráni német nagykövetet

Bekérették a teheráni német nagykövetet, miután Németország kiadta a meghiúsított júniusi franciaországi merényletkísérlet kitervelésével gyanúsított iráni diplomatát Belgiumnak.

Az iráni Külügyminisztérium honlapján közölték, hogy Behram Kasımi az iráni külügyi szóvivő a német nagykövettel tartott tárgyaláson kijelentette, hogy a teheráni kormány kifogásolja, hogy az iráni diplomatát Németországban vették őrizetbe, majd kiadták Belgiumnak.

Kasımi szerint, azt azok tervezték, akik összeesküvést szerveztek, hogy aláássák az EU és Irán közötti kapcsolatot, a kezdeményezés ellentétben áll a diplomáciai joggal, azonnal véget kell vetni annak, és kell, hogy küldjék haza az iráni diplomatát.

A Belga Szövetségi Ügyészség júliusi bejelentése szerint, Brüsszelben két személyt fogtak el azzal a gyanúval, hogy támadásra készültek az iráni ellenzék által szervezet rendezvény résztvevői ellen, amely helyszíne a párizsi Villepinte Konferencia terem volt, és állítások szerint, az Irán bécsi nagykövetségén dolgozó diplomata kapcsolatban állt az elfogott iráni házaspárral.

Belgium Esedi kiadását kérte a német hatóságoktól.

A bambergi bíróság az elmúlt héten elfogadta a Belga Szövetségi Ügyészség által kezdeményezett kiadatási kérelmet, a teheráni kormány tagadta a vádakat, és azt kérte, hogy azonnal engedjék szabadon az iráni diplomatát.

TRT

, ,
Back to Top ↑