Cadmus fordítás Cadmus

Békés megoldásra törekszik Iránnal Washington

2019. 09. 20.

Az Egyesült Államok békés megoldást szeretne a szaúd-arábiai olajlétesítményeket ért támadások nyomán kialakult konfliktusban, és olyan koalíció kiépítésén munkálkodik, amely elrettentené Iránt – jelentette ki csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Diplomáciai úton továbbra is egy koalíció kialakításán dolgozunk a béke és a békés megoldás érdekében – mondta Pompeo újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Abu-Dzabiban Mohamed bin Zaid koronaherceggel. Hozzátette: reméli, hogy ezt Irán is így látja.

Korábban Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter totális háborúval fenyegetett arra az esetre, ha az Egyesült Államok vagy Szaúd-Arábia katonai csapást intézne Irán ellen.

Pompeo Abu-Dzabiban ismét kijelentette, hogy Iránt tartja felelősnek a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen múlt szombaton elkövetett támadásokért. „Úgy gondolom, teljesen egyértelmű, és a régióban teljes a konszenzus afelől, hogy tudjuk, ki követte el ezeket a támadásokat. Irán volt. Senkit nem hallottam a térségben, aki ezt egy pillanatra is kétségbe vonta volna” – mondta az amerikai külügyminiszter.

A perzsa állam tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, és arra hivatkozik, hogy a jemeMoni húszi lázadók „közleményben tudatták, hogy ők voltak”.

Pompeo nyilatkozatában megerősítette, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat fog kivetni Iránnal szemben.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑