Belgium hazarendelte harci repülőgépeit Irakból és Szíriából

Másfél év után hazarendelték Irakból és Szíriából a belga F-16-os harci repülőgépeket, amelyek a missziójuk során az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet állásait bombázták az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció tagjaiként – jelentette a belga sajtó csütörtökön.

A Le Soir című lap tájékoztatása szerint a négy vadászbombázó hatórás repülés után szerdán tért vissza Belgiumba. A pilótákat személyesen Steven Vandeput védelmi miniszter fogadta a Limburg tartományban található légi bázison.

Beszédében a tárcavezető a belga pilóták “fantasztikus teljesítményét” méltatta, mondván, hogy a dzsihadisták katonai vereséget szenvedtek Irakban, és rendkívüli módon visszaszorultak Szíriában.

A hadsereg arról számolt be, hogy a belga gépek a koalíciós műveleteknek nagyjából 5 százalékát hajtották végre, körülbelül hatszáz bevetésen vettek részt. Egyes szakértők szerint a belga pilóták, akik a bevetések 70 százalékában az iraki szárazföldi erőknek nyújtottak légi támogatást, csak akkor hajtottak végre légicsapásokat, ha teljességgel kizárhatóak voltak a civil áldozatok. A szíriai műveletek mindössze a bevetések 12 százalékát tették ki.

Vandeput elmondta, a misszió mandátumának lejárta ellenére a belga hadsereg más formákban, például kiképzéssel továbbra is részt fog venni az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Az Egyesült Államok hadereje 2014 augusztusában indított légicsapásokat az IÁ ellen Irakban, majd egy hónappal később a dzsihadisták szíriai állásait is bombázni kezdte.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑