Cadmus fordítás Cadmus

Bennett gratulált Bidennek a terrorszervezet vezetőjének megöléséhez

2022. 02. 07.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök telefonon gratulált Joe Bidennek az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsinek a megöléséhez, és izraeli látogatásra invitálta az amerikai elnököt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja hétfőn.

“Az amerikai katonai erők bátor tetteinek köszönhetően biztonságosabb hellyé lett a világ”- mondta Bennett.
Vasárnap éjszakai, Bennett beiktatása óta harmadik telefonbeszélgetésükön emellett az izraeli és az amerikai vezető megvitatott több nemzetközi biztonságpolitikai kérdést, többek közt az iráni nukleáris programot, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség ügyét is.

Bennett és Biden megbeszélte az Irán befolyása miatt kialakult közel-keleti regionális kihívásokat, valamint a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Teherán nukleáris programja leállításának lépéseit. Bennett megköszönte Bidennek az Izraelnek nyújtott határozott amerikai kormányzati támogatást, különösen a vaskupola légvédelmi rendszer finanszírozásához nyújtott segítséget, és meghívta Izraelbe.

A Fehér Ház a tárgyalás után jelezte, hogy Biden várhatóan még idén elutazik Izraelbe. Az amerikai elnök hangsúlyozta elkötelezettségét a térség stabilitásának és együttműködésének bővítése mellett az Ábrahám-egyezmények szellemében. Ugyanakkor Biden azt is kiemelte, hogy céljai szerint egyenlő mértékben kell biztonságot, szabadságot és jólétet élvezniük az izraelieknek és a palesztinoknak.

Az amerikai elnök megingathatatlan támogatásáról biztosította Izrael biztonságát és cselekvési szabadságát, és kiemelte, hogy kormánya teljes mértékben támogatja a vaskupola légvédelmi rendszer működtetéséhez szükséges amerikaihadieszköz-utánpótlást.

A rövid hatótávolságú rakéták elfogására és megsemmisítésére kialakított vaskupola légvédelmi rendszer elfogó rakétái megfogyatkoztak Izraelben a tavaly májusi, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász  elleni 11 napos hadművelet nyomán.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑