2019. 09. 02.

Benyújtotta lemondását a grúz miniszterelnök

Bahtadze a Facebook-oldalán tájékoztatott arról, hogy távozik tisztségéből. Azt írta, 2018 júniusában azért jelölték a miniszterelnöki tisztségre, hogy megalkossa az ország fejlődésének stratégiáját, és mivel ezt a feladatot már teljesítette, lemond.

Hozzátette, hogy a kormányzó Georgiai Álom párt tagja marad a továbbiakban is. Kommentárjában azt írta, hogy a párt egyik legfőbb politikai célkitűzésének tartja az ország közeledését az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, a legkomolyabb próbatételének pedig az „orosz megszállást” és a szegénység felszámolását nevezte.

A georgiai média korábban már kiszivárogtatta, hogy Bahtadze lemond, és utódja feltehetően Georgij Gaharija belügyminiszter lesz, akinek lemondását követelték a nyáron lezajlott ellenzéki tüntetések résztvevői, mert őt tartják felelősnek a demonstrációk feloszlatásakor történt rendőri túlkapások miatt. Az ellenzék már előre arra figyelmeztetett, hogy ellenezni fogja Gaharija jelölését.

Az Interfax hírügynökség idézte a frakcióvezetőt, aki szerint a kormányzó párt vezető testülete már kedden megnevezi a miniszterelnök-jelöltet. A georgiai törvények szerint a miniszterelnök lemondása az egész kormány távozását vonja maga után. A kormányfő távozása után két héten belül a parlamentnek bizalmat kell szavaznia az új miniszterelnök-jelöltnek és kabinetjének, és jóvá kell hagynia a kormányprogramot is.

A Georgiai Álom 2012-ben nyerte meg a parlamenti választást, és négy évre rá újra kormányt alakíthatott. Az elmúlt hét évben három miniszterelnök is irányította a párt által alakított kormányokat. Georgiában jövő ősszel tartják a következő parlamenti választást.

MTI

 

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑