Cadmus fordítás Cadmus

Berlin Katarból váltaná ki az orosz gázt

2022. 03. 21.

Németország hosszútávú energetikai partnerségi megállapodást kötnek a világ legnagyobb földgázkitermelői közé tartozó Katarral.

„Ez a lépés hozzájárul Németország „Putyin-mentes” energiaellátásának kiépítéséhez” – nyilatkozta a német gazdasági és klímavédelmi miniszter vasárnap Dohában.

Robert Habeck a katari emírrel, Tamim bin Hamad Ál Szánival folytatott megbeszélése után elmondta, hogy azért látogatott a közel-keleti országba, hogy lendületet adjon annak a tárgyalási folyamatnak, amelyet német vállalatok kezdtek ottani cégekkel – írja cikkében a 24.hu.

Robert Habeck a napokban norvég és kanadai illetékesekkel is tárgyalt arról, hogy Németország miként helyettesíthetné a felhasználásában 55 százalékos részarányt kitevő orosz földgázt, Katarból pedig az Egyesült Arab Emírségekbe utazik, ahol ugyancsak energetikai kérdésekről tárgyal.

A Handelsblatt című német üzleti lap hírportálján idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy „idén talán még szükségünk lesz orosz gázra, de a jövőben már nem”, és ez az átalakulás „még csak most kezdődik”.

Azzal kapcsolatban, hogy Katar – amely a legutóbbi, 2020-as adatok szerint évi 167 milliárd köbméterrel a hatodik számú földgázkitermelő – nem tartozik a nyugati típusú liberális demokráciák közé, és világszerte széles körben bírálják a többi között a nyári labdarúgó-világbajnokságot előkészítő beruházásokon a külföldi munkavállalókkal szemben alkalmazott módszerek miatt, Robert Habeck egy vasárnapi lapinterjúban aláhúzta, hogy

nem lehet a demokráciákra korlátozni az energetikai együttműködést, ha Németország fedezni akarja energiaszükségletét.

Németországban az orosz import részaránya nemcsak a földgázfelhasználásban jelentős. A szénnél 50 százalék, a kőolajnál 35 százalék ez az arány. A berlini vezetés a Kreml Ukrajna elleni agressziójának kezdete óta igen intenzíven dolgozik az orosz energiahordozók kiváltásán. A gazdasági tárca reményei szerint

az ország már őszre függetlenné válhat az orosz széntől, és az év végére csaknem teljesen megszűnhet a függősége az orosz kőolajtól is – olvasható a cikkben.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑