2018. 09. 18.

Berlin támogatja az Iszlám Állam ellen harcoló iraki kurd harcosokat

Németország továbbra is támogatja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen Irak északi részén harcoló iraki kurd harcosokat (pesmerga) – jelentette ki hétfőn Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a térségben tett látogatása során.

A német védelmi tárca vezetője erről az iraki Kurdisztán fővárosától, Erbíltől 25 kilométerre északra található Baherkában beszélt. A pesmerga itt tartja fenn logisztikai központját.

Leyen jelezte, hogy a támogatás mostantól a logisztikára, az aknamentesítésre és az egészségügyi szolgáltatásra összpontosul. Németország korábban fegyverekkel látta el és kiképzésben részesítette a helyi kurd erőket.

„Köszönetet kell mondani a pesmergának, hogy ilyen jól védelmezte országát, hogy megvédte a menekülteket, és hogy szembeszállt az Iszlám Állammal mindnyájunk érdekében” – adott hangot meggyőződésének a német védelmi miniszter Necsirvan Barzánival, az iraki Kurdisztáni regionális kormányfőjével tartott találkozóját követően.

Bár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeket magában foglaló “kalifátus” gyakorlatilag megszűnt, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria délnyugati és keleti, illetve Irak északi részén, valamint egy sávban Havídzsa város közelében.

MTI, Hirado.hu

, , , ,
Back to Top ↑