Cadmus fordítás Cadmus

Berlin újabb Patriot légvédelmi rendszert szállított Ukrajnának, miközben a front egyre közeledik Donyeck felé

2024. 07. 07.

Újabb Patriot légvédelmi rendszert szállított Berlin Ukrajnának. Németország kijevi nagykövete szerint a fegyver elősegíti az ukrán lakosság és az infrastruktúra védelmének javítását. Közben folyamatosan közeledik a front a Donyeck megyei Toreck felé, aki csak teheti, elhagyja a várost.

A Híradóban bemutatott felvétel szerint a füstfelhő a front fenyegető közelségét jelzi egy ukrán rendőrnek az útján. Az a feladata, hogy segítsen evakuálni a Donyeck megyei Torecket. Meg akar győzni mindenkit, aki még ott maradt, hogy indulni kell. Azt magyarázza nekik, hogy bármelyik pillanatban megjelenhetnek a repülők, és akkor rohanni kell az óvóhelyre – hangzott el az M1 Híradójában.

„Attól félek, nem tudok majd visszajönni. Nem engednek ide vissza minket” – mondta egy férfi. „De azért elmegyünk, ugye?” – kérdezte a társa, mire a férfi igent intett.

Mások bizakodóbbak, nem terveznek hosszú távollétet.
„Én nem maradok sokáig, ahogy vége ezeknek a légitámadásoknak, én visszajövök ide” – magyarázza egy nő, aki a macskáját sem hajlandó hátrahagyni.

Lassan, de biztosan közelednek az orosz erők. A város jó része romokban áll, éppen úgy, mint a közeli Csasziv Jar az ukrán drónfelvételek alapján. A várost két éve januárban több mint 12 ezren lakták, idén májusig már csak mintegy hatszázan tartottak ki.
Csütörtökön az ukrán hadsereg bejelentette: kénytelenek voltak feladni a város jó részét. Csasziv Jart hónapok óta ostromolják az orosz csapatok. A közelben áll Bahmut városa, amelyet tíz hónapon át tartó, öldöklő harcok után vettek be az orosz erők.

„Csasziv Jar elhelyezkedése nagyon kedvező. Az oroszok azért akarják elfoglalni, hogy hídfőt képezzenek Kramatorszk és a többi közeli város felé. Innen nagyon hatékonyan lehet bombázni ezeket a helyeket. Mi a levegőből segítjük a fiúkat, de minden a gyalogságon és a lőszerek utánpótlásán múlik” – magyarázta egy ukrán pilóta.

Ha a magaslaton fekvő Csasziv Jar elesik, veszélybe kerülnek azok az utak is, amelyeken az ellátmányt viszik az ukránok a frontra. Az orosz erők pedig közelebb jutnak ahhoz, hogy Donyeck régió egészét elfoglalják.

Forrás: M1 Híradó

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑