Cadmus fordítás Cadmus

Betiltják a tálibok az ópiummák termesztését

2022. 04. 05.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid Twitteren jelentette be, hogy betiltják az ópiummák termesztését. Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermelője, az ópiumtermesztés pedig az elmúlt időkben kulcsfontosságú bevételi forrást jelentett a tálib vezetőség számára – közölte a Telex.hu.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának 2017-es felmérése szerint Afganisztánban az 320 ezer hektáron termesztettek ópiummákot. Mujahid bejelentette, hogy ezentúl mindenkit elkapnak, aki ópiummákot takarít be vagy termeszt. A gazdát ebben az esetben börtönbe zárják, termését pedig elégetik.

A tálibok hatalomátvételük óta több mindent is megtiltottak, legutóbb például a tálib erkölcsvédelmi minisztérium elrendelte, hogy az afgán fővárosban, Kabulban ezentúl a vidámparkokba nem járhatnak együtt a férfiak és a nők.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátterével pedig itt foglalkoztunk bővebben. Az afgán nők helyzetéről, valamint a tálib uralom várható hatásairól ebben a cikkünkben írtunk korábban.

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑