Cadmus fordítás Cadmus

Bezár a legtöbb kolerakezelő-központ Jemenben

2017. 11. 02.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet hétfőn közölte: a fél éve kitört kolerajárvány visszaszorulóban van az arab-félszigeti országban.

„Az MSF kezelőközpontjaiban jelentett kolerás esetek száma jelentősen csökkent a járvány betetőzése óta. Ennek eredményeképpen az orvosi szervezet bezárja kolerakezelő-központjainak legtöbbjét vagy csökkenti azok kapacitását” – írta az orvosok szervezete hétfői közleményében.

Október második hetében 570 koleragyanús páciens kérte kezelését Jemenben, a kolera tetőzése idején ez a szám több mint 11 000 volt – állt a civil szervezet beszámolójában.

“Az MSF által a múlt héten kezelt páciensek mindössze kilenc százaléka szorult kórházi kezelésre, és csak egy korlátozott számú páciensnek vannak a kolerás megbetegedés meghatározásával (akut vizes hasmenés, hányással vagy anélkül) megegyező tünetei” – tette hozzá az orvosi segélyszervezet.

„A kolerajárványnak nincs vége, de már nem tartozik az elsődleges orvosi teendőink közé Jemenben. Ennek azonban nem szabad elhomályosítania azt a szörnyű egészségügyi helyzetet, amelyben jemeniek milliói képtelenek hozzájutni az alapvető egészségügyi ellátáshoz” – mondta Gasszán Abu Csár, az MSF jemeni missziójának vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint a járvány április végi kitörése óta 885 ezer koleragyanús megbetegedést jegyeztek fel Jemenben, beleszámítva a betegség következtében elhunyt 2184 személyt. A betegség halálos rátája jelenleg 0,25 százalék.

A WHO szerint az utóbbi májusban több mint 23 ezer jemeni fertőződött meg Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Habár a kolera terjedése általában alábbhagy a betegség betetőzése után, a különböző segélyszervezetek jelentése szerint a jemeni járvány tovább tartott és szélesebb körben terjedt a várthoz képest. Ennek oka a megfigyelők szerint az, hogy a jemeni egészségügyi ellátást jelentősen megtépázta az országban több mint három éve tartó polgárháború.

Az arab-félszigeti országban Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑