Cadmus fordítás Cadmus

Biden: mi sem ismerjük el ezt a bíróságot, de jogosak a Putyin elleni vádak

2023. 03. 18.

Joe Biden amerikai elnök pénteken elismerte, hogy Washington sem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, de egyetértett annak állításaival, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök “háborús bűnöket” követett el Ukrajnában.

“Nos, szerintem jogos” – mondta Biden a Fehér Ház sajtósainak, mielőtt péntek este helikopterre szállt, amikor a Nemzetközi Büntetőbíróságról kérdezték. “De az a kérdés, hogy nemzetközileg mi sem ismerjük el. De szerintem nagyon erős érvet képvisel.”

Putyin “egyértelműen háborús bűnöket követett el” – mondta Biden egy másik riporter kérdésére válaszolva. Azt is állította, hogy “nem igazak” azok a vádak, amelyek szerint családtagjainak kínai kifizetések történtek, és hogy az Egyesült Államokban már lecsillapodott a bankválság.

Pénteken a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság előzetes tárgyalóterme Putyint “lakosság jogellenes áthelyezésével” vádolta meg, Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztossal együtt. Úgy tűnik, hogy a vád a kijevi kormány értelmezésén alapul, miszerint az oroszok erőfeszítéseket tesznek a gyermekek evakuálására azokról a frontvonalakról, amelyeket az ukrán hadsereg célba vett, gyakran a NATO által szállított fegyverekkel.

A Kreml és az orosz külügyminisztérium értelmetlennek minősítette a bejelentést, rámutatva, hogy Oroszország nem részese a NBB-nek, és a bíróságnak semmilyen joghatósága nincs az országban.

Más orosz tisztségviselők szerint az NBB éppen önpusztítással demonstrálta, hogy a nyugati támogatású intézmények mennyire “értéktelenné és jelentéktelenné” váltak.

Dmitrij Medvegyev volt elnök és az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a bíróság “ítéletét” a vécépapírhoz hasonlította.

Bár az bíróságot az Egyesült Államok által támogatott jugoszláviai és ruandai “törvényszékek” mintájára hozták létre, Washington 2002-ben kivonult belőle, és törvényt fogadott el, amely felhatalmazza “minden szükséges és megfelelő eszközzel” – beleértve a katonai erőt is – bármely amerikai vagy szövetséges ország állampolgárának szabadon bocsátására, ha a bíróság őrizetbe veszi őket.

Mintegy 45 állam nem ismeri el a bíróság joghatóságát, köztük Kína, India, Izrael, Szaúd-Arábia és Törökország sem.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑