Cadmus fordítás Cadmus

Bírósági ítélet születéséig hatósági őrizetben marad az Iránban lefoglalt dél-koreai tanker

2021. 01. 11.

Bírósági ítélet születéséig hatósági őrizetben marad az Iránban lefoglalt dél-koreai tanker, a hajó környezetszennyezése ugyanis szakmai, nem pedig politikai téma – jelentette ki Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes vasárnap dél-korai hivatali partnerével, Csoj Dzsong-Kunnal Teheránban tartott találkozóján.

“Szöulnak nem szabadna átpolitizálnia ezt a kérdést, és ki kellene várnia az ügy szakszerű kivizsgálásának végét az iráni ügyészség által” – hangsúlyozta Aragcsi.

Az iráni diplomata egyben leszögezte, hogy a történteknek semmi közük a Dél-Koreában amerikai szankciók hatására befagyasztott iráni pénzekhez. Mint mondta, a zárolt bankszámlák ugyanakkor terhelik a kétoldalú kapcsolatokat.

“Két és fél éve zárolták a számláinkat az amerikai büntetőintézkedések miatt, és azóta Dél-Korea hagyta magát ugráltatni az Egyesült Államok által” – mondta Aragcsi, akit az ISNA állami hírügynökség idézett. Egyben felszólította a szöuli vezetést, hogy független politikát folytasson Iránnal, “különben a kapcsolatok kiépítésének nincs értelme”.

A HANKUK CHEMI nevű tankert a múlt hét elején az iráni Forradalmi Gárda foglalta le, valamint őrizetbe vette a hajó 20 fős legénységét a Hormuzi-szorosban arra hivatkozva, hogy szennyező anyagok szivárogtak a hajóból. Az iráni állítást már korábban cáfolta Csoj Dzsong-Kun és a hajó üzemeltetője is.

A dél-koreai külügyminisztérium múlt hétfőn közölte, hogy egy rombolót küldött a Perzsa(Arab)-öböl irányába, amelynek feladata a többi hajó megvédése. A tárca egy korábbi tájékoztatása szerint Csoj Dzsong-Kun teheráni látogatásán mindenekelőtt a síita állam dél-koreai bankszámlákon befagyasztott hétmilliárd dollárja zárlatának feloldásáról egyeztetett. A pénzeszközöket azt követően fagyasztották be, hogy az Egyesült Államok szigorított az Iránra kirótt szankciókon.

Elemzők nem zárják ki, hogy a tanker lefoglalása Teherán részéről a nyomásgyakorlás egy módja.

A Hormuzi-szorosban a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalon. Washington Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑