Cadmus fordítás Cadmus

Bizalmat szavazott a kormánynak az iráni parlament

2021. 08. 25.

– Bizalmat szavazott szerdán az iráni parlament az új kormánynak, Ebrahim Raiszi újonnan megválasztott elnök pedig megígérte, hogy éjt nappallá téve dolgozik az ország előtt álló kihívások megoldása érdekében.

Ötnapos vita és meghallgatások után a parlament jóváhagyott tizennyolc minisztert a júniusban megválasztott ultrakonzervatív elnök által javasolt tizenkilenc közül.

Az oktatási miniszterjelöltet a törvényhozás elutasította, így az elnöknek gyorsan kell új jelöltet találnia, egy hónappal az iskolaév kezdete előtt.

Az Iráni Iszlám Köztársaságban valójában minden hatalom a legfőbb vallási és politikai vezető, az 1989 óta a tisztséget betöltő Ali Hamenei ajatolláh kezében van, az új elnök nem lesz könnyű helyzetben – állapította meg a bizalmi szavazásról beszámoló AFP francia hírügynökség.

“Már holnap megtartjuk az első kormányülést. A kormány azonnal munkához lát, hogy egy percet se veszítsünk, éjjel és nappal dolgozni fogunk” – jelentette ki Raiszi a képviselők előtt a szavazást megelőzően.

“A koronavírus és a lakosság általános átoltása elsőrendű fontosságú” – tette hozzá az első feladatokat ismertetve.
A 83 milliós országban a gazdasági és társadalmi válságot súlyosbítja a koronavírus-világjárvány, Teherán a számok tanúsága szerint nehezen birkózik meg a járvány ötödik, az előzőeknél is súlyosabb hullámával.

A hivatalos adatok szerint kedden minden korábbinál magasabb – 307 – volt a járvány halálos áldozatainak napi száma.

Az új elnök már múlt szombaton beszélt arról, hogy a koronavírus elleni küzdelmet a kormány elsődleges feladatának tekinti, amit a gazdaság talpra állítása követ.

Az ultrakonzervatív Raiszi minden eddiginél alacsonyabb választási részvétel mellett és valódi versenytársak nélkül győzött az elnökválasztáson. Az augusztus elején beiktatott államfő a mérsékeltnek számító Haszan Róhánit követi a tisztségben.

Iránt a nyugati hatalmak azzal vádolták, hogy atomfegyverre kíván szert tenni, és bár Teherán ezt azóta is tagadja, az úgynevezett atomalku keretében vállalta, hogy az ellene bevezetett gazdasági szankciók fokozatos feloldása fejében korlátozza atomprogramját. Az Egyesült Államok azonban három éve kilépett a megállapodásból, és újból szankciókat vezett be Irán ellen. Ezt követően az iszlám állam egymás után sértette meg kötelezettségvállalásait az urándúsítás szintje, a dúsított urán mennyisége és az urándúsításra használt berendezések területén.

Az atomprogramról áprilisban ismét tárgyalásokat kezdtek. A felek júniusban megállapodtak abban, hogy újabb tárgyalási fordulót tartanak, de iráni részről erre egyelőre nem mutatkozik szándék.

A választás hevében Raiszi kijelentette, hogy “csupán azért, hogy tárgyaljanak”, nem engedélyezi az egyeztetéseket az atomprogramról, de hozzátette: támogatni fognak minden olyan tárgyalást, amely szavatolja az iráni érdekeket.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑