Cadmus fordítás Cadmus

Biztonsági és katonai vonatkozású tárgyalásokba kezdtek a rivális líbiai felek

2020. 09. 30.

Biztonsági és katonai tárgyalásokba kezdtek egymással hétfőn a rivális líbiai felek az egyiptomi Hurghada városában – közölte az ENSZ líbiai missziója.

A katonákból és rendőrökből álló nyugat- és kelet-líbiai küldöttségek az ENSZ közvetítésével zajló tárgyalások keretében találkoztak egymással. A két delegáció “pozitív és aktív hozzáállást tanúsított aziránt, hogy csökkentsék a

Líbia középső részén kialakult feszültséget” – fogalmazott a világszervezet egy közleményben.

Az úgynevezett 5+5 Közös Katonai Bizottságot a líbiai konfliktusról január 19-én tartott berlini konferenciát követően állították fel annak reményével, hogy képes lesz egy hosszan tartó tűzszünet elérésére.

Az ENSZ és a német kormány újabb Líbiai-csúcsot tervez, amelyet a tervek szerint október 5-én tartanának videokonferencia keretében.

Az elmúlt időszakban további líbiai küldöttségek folytattak tárgyalásokat egymással Marokkóban és Svájcban.

A kőolajban gazdag Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafi diktátort.

Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati országrészt és benne a fővárost, Tripolit az ENSZ, Törökország és Katar támogatását élvező egységkormány irányítja. A keleti országrészt a bengázi katonai akadémián végzett Halífa Haftar tábornok ellenőrzi, akit mások mellett Egyiptom, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is támogat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑