2018. 12. 06.

Biztosan nem lesznek ott Marrakeshben

Bulgária nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához és nem képviselteti magát az ENSZ december 10–11-i marrákesi csúcstalálkozóján, ahol a tervek szerint elfogadják a dokumentumot – jelentette az MTI a szófiai kormány tegnapi, immár hivatalos közleménye nyomán.

A bolgár jobbközép kabinet egyben közölte azt is, hogy az ország ENSZ-nagykövete tartózkodni fog a világszervezet közgyűlésében ezt követően tartandó szavazáson is, amelyen a már elfogadott paktum támogatásáról szóló határozattervezetről voksolnak. Ezen a ponton a bolgár kormány úgy véli, hogy döntésével, miszerint nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához, fokozott mértékben védelmezi az ország és lakosai érdekeit.

A szlovák kormány képviselője sem utazik Marrákesbe, a globális migrációs egyezmény aláírására – jelentette be tegnap Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök. A szlovák kormányfő elmondta: felkérte a külügyminisztériumot, hogy készítsen elő egy diplomáciai okmányt, amelyben a pozsonyi kormány leírja a migrációs egyezménnyel szembeni fenntartásait, s amelyet eljuttatnak a konferencia szervezőinek. A kormányülésen az egyezményről elfogadott határozat rendelkezik azokról a lépésekről is, amelyeket Pozsonynak a paktum elfogadási folyamatából való kilépéshez meg kell tennie.

A pozsonyi törvényhozás a múlt héten nagy többséggel fogadta el az ENSZ migrációs egyezményét elutasító határozatát. Ebben kimondták: az ENSZ migrációs egyezménye olyan ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával.

Belgiumban viszont majdnem kormányválságot okozott a migrációs paktumról szóló vita, elfogadása esetére a flamand nacionalisták ugyanis a koalícióból való kilépéssel fenyegetőztek. Az utolsó pillanatban azonban az Új Flamand Szövetség meggondolta magát, mégsem lépett ki, viszont Peter De Roover frakcióvezető közölte: a dokumentum aláírása ellen fog voksolni a parlamenti szavazáson. A parlament külügyi bizottsága jövő szerdán vitázik a kérdésről, amelyet még aznap szavazásra is bocsátanak. A plenáris ülés elé másnap kerül az ügy, és egyes ellenzéki pártok támogatásával a várakozások szerint meglesz a képviselői többség.

Magyar Idők

, , , , ,
Back to Top ↑