Cadmus fordítás Cadmus

Bola Tinubu volt lagosi kormányzó nyerte a nigériai elnökválasztást

2023. 03. 01.

Bola Tinubu volt lagosi kormányzó, a kormányon lévő Progresszív Kongresszus (APC) párt jelöltje nyerte a nigériai elnökválasztást – jelentette be az afrikai ország választási bizottsága (INEC) szerdára virradóra.

A tájékoztatás szerint Tinubura 8,79 millióan szavaztak, a választók csaknem 37 százaléka, Atiku Abubakar volt alelnökre, a fő ellenzéki Demokratikus Néppárt (PDP) jelöltjére 6,98 millióan, a voksolók mintegy 29 százaléka. A másik esélyesnek számító, a Munkáspárt színeiben induló, és főleg a fiatalok körében népszerű Peter Obi 6,1 millió voksot kapott, az összes szavazat 25 százalékát.

Az ellenzéki pártok máris bejelentették, nem fogadják el az eredményt, egyebek között a voksolás során felmerült technikai nehézségekre hivatkozva, kedden pedig lemondásra szólították fel a választási bizottság vezetőját, Mahmood Yakubut.
“A szavazatokat manipulálták, súlyosan meghamisították, az eredmény nem tükrözi a nigériai nép akaratát” – szögezték le közös közleményben.

Az INEC elutasította a vádakat.

Abubakar már a 2019-es választásokon is a második helyen végzett Muhammadu Buhari hivatalban lévő államfővel szemben, ezt követően bírósághoz fordult, ám a keresetét elutasították.

Kedden a két fő ellenzéki párt újraszámlálást követelt és azt mondták, a választási eredmények kihirdetésében jelentkező késlekedés megágyaz a szabálytalanságoknak. Az APC viszont sürgette az ellenzéket, fogadja el vereségét.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑