Cadmus fordítás Cadmus

Borrell: a fegyverszüneti megállapodás döntő lépés Líbia stabilitásának megteremtése felé

2020. 10. 25.

A pénteken létrejött, azonnali hatállyal életbe lépő, teljes és tartós országos fegyverszünetről szóló megállapodás döntő lépés Líbia biztonságának és a stabilitásának megteremtése felé – jelentette ki vasárnap az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell az Európai Unió (EU) nevében kiadott nyilatkozatában kiemelte, az unió és tagállamai arra szólítják fel a líbiai feleket, hogy maradéktalanul és azonnal hajtsák végre a fegyverszüneti megállapodásban foglaltakat.

A nemzetközi és regionális szereplőket az EU arra kéri, hogy támogassák a líbiai erőfeszítéseket. Tartózkodjanak a külföldi beavatkozástól, és tegyenek az ENSZ fegyverembargójának megsértése ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatainak teljes tiszteletben tartásával – mondta.

Borrell egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a hónapok óta tartó intenzív regionális és nemzetközi erőfeszítések eredményeként létrejött megállapodás olyan fontos bizalomépítő intézkedéseket tartalmaz, mint az átfogó leszerelés vagy a külföldi harcosok és zsoldosok kivonása az országból 90 napon belül.

“Minden külföldi harcosnak és zsoldosnak azonnal ki kell vonulnia Líbiából. Minden külföldi beavatkozás elfogadhatatlan. Az Európai Unió készen áll arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival összhangban konkrét intézkedésekkel támogassa a fegyverszüneti megállapodás végrehajtását” – fogalmazott.

Az uniós diplomácia vezetője kijelentette, az Európai Unió és tagállamai a politikai párbeszéd megteremtését szorgalmazzák még ebben a hónapban, és támogatják a régóta fennálló konfliktus megoldására fókuszáló ENSZ-erőfeszítéseket.

Hozzátette egyúttal, az unió kész alkalmazni szankciós eszközeit a békés megoldás akadályozóival szemben.

A líbiai szembenálló felek azonnali és tartós fegyverszünetről állapodtak meg Genfben tartott tanácskozásukon pénteken.

A kőolajban gazdag Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafit.

Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati országrészt és benne a fővárost, Tripolit a nemzetközi közösség által elismert egységkormány irányítja. A keleti országrészt a bengázi katonai akadémián végzett Halífa Haftar tábornok ellenőrzi. Mindkét felet különböző országok támogatták eddigi harcaikban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑