Cadmus fordítás Cadmus

Borrell: le kell állítani az izraeli telepek építését a palesztin területeken

2023. 03. 16.

Mivel az erőszak erősödik Izrael területén, minden félnek felelősen kell fogalmaznia a békét szolgáló változás megvalósulása érdekében.

A palesztin területeken épített izraeli telepek a nemzetközi jog értelmében nem legálisak, a telepek építését, a palesztinok kilakoltatását és otthonaik lerombolását le kell állítani – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban kedden.

Josep Borrell az Európai Parlament plenáris ülésének A demokrácia helyzetének romlása Izraelben, és annak következményei a megszállt területeken címmel tartott vitáján hangsúlyozta: mivel az erőszak erősödik Izrael területén, minden félnek felelősen kell fogalmaznia a békét szolgáló változás megvalósulása érdekében.

“A terrorizmust természetesen elítéljük, és természetesen elismerjük Izrael jogát az önvédelemre. Soha nem vonunk párhuzamot az izraeli hadsereg fellépése és a terrorizmus között. Ugyanakkor az erő arányos alkalmazását kérjük úgy, hogy semmi se ösztönözze az erőszak erősödését” – fogalmazott.

Borrell hozzátette: a palesztin hatóságoknak ezzel egyidőben meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket a biztonsági együttműködés életképessége érdekében. Azon kell munkálkodniuk, hogy megakadályozzák az izraeliek életét követelő terrorista cselekményeket.

A megbékélés a cél, és az, hogy a palesztin területeket egy legitim hatóság alatt lehessen egyesíteni – hangoztatta. Az Európai Unió a két államon alapuló békés megoldásban hisz. Ennek nincs életképes alternatívája – húzta alá.

Az Európai Uniónak a Közel-Keleten a béke mellett kell kiállnia és támogatnia kell a térség stabilitásának zálogát jelentő békefolyamatot. Az EU-nak ez a hozzájárulása a régió biztonságához – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑