Börtönbüntetést kaptak mianmari katonák a rohingják meggyilkolása miatt

Tíz év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítéltek Mianmarban hét katonát tíz rohingja muszlim 2017 szeptemberében történt meggyilkolásával összefüggésben – jelentette be kedden a mianmari hadsereg.

A hét katonát, köztük négy tisztet kényszermunkára ítélték a haditörvény 71. szakasza alapján, mivel “nem az eljárásnak megfelelően vették őrizetbe és büntették meg” az említett rohingjákat – írta Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a mianmari főparancsnok. Intézkedéseket hoztak az ügyben érintett civilek ellen is – tette hozzá.

A hadsereg vezérkari főnökének hivatala január közepén Facebook-oldalán ismerte el, hogy a nyugat-mianmari Arakán államban, egy falu lakosai és a biztonsági erők tagjai szeptember 2-án meggyilkoltak és tömegsírba temettek tíz rohingját. A meggyilkoltak holttestét később megtalálták katonai nyomozók.

A katonák és a civilek saját vallomásuk szerint azért ölték meg ezeket az embereket, mert azt feltételezték róluk, hogy a kormány által terrorszervezetnek nyilvánított Arakáni Rohingja Megmentő Hadsereg tagjai, és a lázadók szüntelen támadásai miatt lehetetlennek ítélték meg, hogy a gyanúsítottakat bevigyék egy rendőrőrsre – állt az esetet megvizsgáló katonai bizottság jelentésében.

A Fortify Rights, az Amnesty International és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet a beismerést “a jéghegy csúcsának” nevezte, és nemzetközi vizsgálatot követelt.

A nyugat-mianmari Arakán államból tavaly augusztus vége óta a rohingja muszlim kisebbség legalább 700 ezer tagja menekült a szomszédos Bangladesbe az után, hogy a mianmari hadsereg – megnevezése szerint – “tisztogató akcióba” kezdett augusztus végén rohingja felkelők összehangolt támadását követően.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatásnak minősítette a történteket. Zeid Raad al-Husszein március elején Genfben bemutatott éves jelentésében ismét hangot adott e véleményének. Taung Tun, a buddhista többségű délkelet-ázsiai ország nemzetbiztonsági tanácsadója Genfben ismételten hangsúlyozta, hogy a kormány nem folytat ilyen politikát. “Gyakran hallottuk a vádat, amely szerint Mianmarban etnikai tisztogatás, sőt népirtás zajlik” – mondta. “Szívesen látnánk néhány egyértelmű bizonyítékot” – tette hozzá.

Orientalista.hu – ATV, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑