Cadmus fordítás Cadmus

Börtönre ítéltek két dzsihadisták Norvégiában

2016. 08. 04.

A norvég bíróság 6, illetve 7 és fél év börtönbüntetésre ítélt egy csecsen és egy pakisztáni származású dzsihadistát szerdán. A vád az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez való csatlakozás volt.

A bíróság szerint a 23 éves, csecsen származású, orosz állampolgársággal és norvégiai tartózkodási engedéllyel rendelkező Adam Idrisovich Magomadov és a 46 éves, Pakisztánban született Hasan Ahmed norvég állampolgár az Iszlám Állam tagja és „terrorista célokra szövetkezett”.

A két férfi – aki korábban Délkelet-Norvégiában élt – 2014 augusztusában járt Szíriában, alig több mint egy hónappal az után, hogy az IÁ kikiáltotta a kalifátust.

Mindketten részt vettek az IÁ kiképzésén és esküt tettek a terrorszervezetnek – állítja az oslói bíróság.

Magomadov súlyosabb büntetést kapott, mert hosszabb időt töltött Szíriában. A bíróság szerint ő valószínűleg részt vett a szíriai harcokban, és fenntartotta kapcsolatait az IÁ-val Norvégiába való visszatérése után is. Ezenkívül – a másik gyanúsítotthoz hasonlóan – feltehetően tervezte, hogy újra Szíriába megy.

Ahmed – akinek a fiát, Ishaqot tavaly nyáron 8 év börtönbüntetésre ítélték Norvégiában szintén az IÁ-hoz való csatlakozás miatt – fellebbezett az ítélet ellen, míg Magomadov elfogadta azt – mondták a dzsihadisták ügyvédei az NRK norvég közszolgálati adónak nyilatkozva.

A meghozott ítéletek megfelelnek az ügyészség által kérteknek.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑