Cadmus fordítás Cadmus

Brüsszel elköltötte Kadhafi befagyasztott pénzét

2018. 11. 05.

Belga képviselők a liberális miniszterelnöktől szeretnék megtudni, hogy mi történt Moammer Kadhafi egykori líbiai vezető befagyasztott, milliós bankszámláival, amelyekről eltűnt a pénz.

Egyre nő a nyomás a belga kormányon, miután kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik azokról a bankszámlákról, amelyeket a kivégzett egykori líbiai vezető Brüsszelben vezetett, és amelyet már 2011-ben befagyasztottak – írja a Politico.

A belga ellenzéki képviselők jelenleg Charles Michel liberális miniszterelnöktől szeretnék megtudni, hogy hova tűnt a pénz, miután a helyi média megszellőztette: fegyvervásárlások történtek, amelyek ellenértékét az egykori líbiai vezető befagyasztott számláiról vonták le.

A belga kormány egyelőre ködösít. Didier Reynders belga külügyminiszer nem tudott válaszolni arra, hogy hogyan lehetséges az, hogy pénzmozgás történt olyan bankszámlákon, amelyeket az ENSZ-szankciók miatt befagyasztottak. A belga ellenzéki képviselők azt is szeretnék megtudni, hogy esetleg nem líbiai milíciák kapták-e meg a pénzt.

A Kadhafihoz köthető pénzek összege összesen 16 milliárd dollár volt, ebből folytak el százmilliók 2011 és 2017 között.

A belga ellenzéki képviselők jelenleg azt próbálják elérni, hogy a brüsszeli parlamentben hallgassák meg a témában az ENSZ szakértőit. Az ügyben egyébként már vizsgálódik a belga ügyészség.

A pénz egy részének sorsára fényt deríthet Reynders egyik 2011-es mondata, amely a La Libre lapban jelent meg és amely szerint a lefoglalt pénzből legalább azoknak a belga cégeknek kellene forrásokat juttatni, akiknek tartozott Kadhafi. A magyarázat kézenfekvő lehetne, azonban a belga lapok másra derítettek fényt.

Kedden az RTBF belga közszolgálati adó egy névtelen titkosszolgálati forrást idézve állította: a belga kormány líbiai milíciáknak juttatott pénzt. Az történt, hogy az ostendi repülőtéren kapcsoltak le olyan gépeket, amelyek meg voltak pakolva fegyverrel. Igaz azonban, hogy a cikk említette Kadhafi pénzét.

Líbia ellen 2011-től voltak érvényben ENSZ-szankciók. Globálisan összesen 67 milliárd dollárnyi vagyont fagyasztottak be. Ez nemcsak a Kadhafi-család vagyona, hanem líbiai alapkezelők pénzei – a kettőt időnként nehéz volt megkülönböztetni.

Az ügyben egyelőre nehéz tisztán látni. Pontosan azt sem lehet tudni, hogy ki profitált a Kadhafi-család elcsorgó pénzeiből.

888.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑