Cadmus fordítás Cadmus

Brüsszelnek nincs “B-terve”

2016. 08. 05.

Az Európai Bizottságnak nincs “B-terve” arra az esetre, ha elbukna a menekültválság közös kezeléséről Törökországgal kötött megállapodás, ezt az egyezményt kell sikerre vinni.

“A bizottságnak A-terve van, mégpedig az, hogy sikerre vigye a megállapodást” – mondta Mina Andreeva szóvivő újságírói kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió és Ankara között márciusban létrejött egyezmény mindössze az egyik elemét képezi az unió átfogó migrációs politikájának, amelyet terveik szerint folytatni fognak.

A szóvivő kiemelte, ennek a komplex megközelítésnek egyebek mellett része a menedékkérők áthelyezését, illetve áttelepítését célzó program, az uniós menekültügyi rendszer reformja, az új sürgősségi segélynyújtási eszköz, valamint a nyugat-balkáni államok támogatása és a migrációt kiváltó okok kezelése.

A görög bevándorlásügyi miniszter arról beszélt egy szerdai lapinterjúban, hogy az athéni vezetés “nagyon aggódik” és úgy látja, “mindenképpen kell egy B-terv”. A török külügyminiszter pedig néhány nappal korábban kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország “arra kényszerül”, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól.

A március 18-án kötött EU-török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap a menekültek ellátásához, és az unió befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menekültet, mint amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.

Orientalista.hu 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑