Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Brutális szexuális erőszakról számoltak be a menekültek Líbiából

2019. 03. 28.

A Nők Menekültügyi Bizottsága jelentése szerint kínzóik filmre is vették az áldozatok bántalmazását, a videót pedig elküldték a rokonoknak.

Rendszeresen éri brutális szexuális erőszak az Afrika belsejéből érkező menekülteket és migránsokat azokban a líbiai központokban, ahová nagy részük azután került, miután sikertelenül próbált átjutni a Földközi-tengeren. A Nők Menekültügyi Bizottsága (Women’s Refugee Commission) szerint miután a partiőrség elfogta őket és menekültügyi őrizetbe kerültek, a nőket és férfiakat gyakran azonnal megerőszakolták az őrök.

A jelentés azoknak az embereknek a beszámolói alapján készült, akik végül sikeresen átjutottak Olaszországba. Sarah Chynoweth vezető kutató szerint “a hivatalos fogva tartási központokban, a titkos börtönökben és az ellenőrzési pontokon kegyetlen, brutális szexuális erőszak és kínzás folyik. Az, hogy a tengeren átkelő menekülteket és migránsokat visszakényszerítik ebbe az erőszakba, tarthatatlan” – áll a jelentésben.

A The Guardian egy ENSZ-hivatalnokra hivatkozik, aki szerint a férfiak 90%-a átélt már szexuális erőszakot Olaszországba tartó útja során. Különösen az utóbbi években nőtt meg az áldozatok száma. Számos esetben a kínzók videó-felvételeket is készítenek az abúzusról, amit aztán elküldenek a hozzátartozóknak, hogy így csikarjanak ki belőlük pénzt. A férfiak között olyannyira elterjedt a szexuális erőszak, hogy már eufemizmus is van a jelenségre: “Átjutottam Líbián”. Egy olasz mentálhigiénés szakember szerint amikor ezt a mondatot említik, mindenki tudja, hogy miről van szó.

A fizikai bántalmazás szinte minden formáját kimerítik a jelentésben felsoroltak. A menekültekkel és migránsokkal foglalkozó egészségügyi dolgozók rendszeresen jelentettek elektrosokk okozta égési sérüléseket is a nemi szerveken és környékükön. Az abúzust túlélők pszichológiai terroron is keresztülmentek. Azok, akik megúszták, csak annak köszönhetik szerencséjüket, hogy ki tudták fizetni azt az összeget, amit fogva tartóik kértek tőlük a biztonságért cserébe – állítja a bizottság.

2017 januárja és 2018 szeptembere között 29.000 embert térített vissza a líbiai partiőrség a Földközi-tengerről annak a megállapodásnak az értelmében, melyet 2017-ben Olaszország kötött az észak-afrikai országgal. Az EU támogatásával több millió eurót fizettek a líbiai partiőrségnek, hogy annak közreműködésével csökkentsék az Olaszországba érkező migránsok számát. Az eltűntek számáról nincs pontos adat.

Globoport

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑